Asociația Americană a Profesorilor Universitari avertizează impotriva Institutelor Confucius din China

Asociația Americană a Profesorilor Universitari(AAPU)(Wikipedia)

A doua asociație academică majoră din America de Nord a avertizat universitățile împotriva asocierii cu Institutele Confucius, deoarece acestea încalcă libertatea academică și promovează scopurile statului chinez.

Asociația Americană a Profesorilor Universitari(AAPU) a publicat un articol pe site-ul său web, în care își expune părerea cu privire la așa zisele centre de învățare a limbii chienze, stabilite în universități, numite Institutele Confucius.

“Institutele Confucius funcționează ca un braț al statului chinez și li se permite să ignore libertatea academică. Activitățile lor academice sunt sub supravegherea Hanban, o agenție chineză de stat, care este prezidată de o membră a Politbiroului, aceasta fiind și vicepremierul Republicii Populare Chineze “, se arată în declarație.

Institutele Confucius funcționează ca un braț al statului chinez și li se permite să ignore libertatea academică. Activitățile lor academice sunt sub supravegherea Hanban, o agenție chineză de stat, care este prezidată de o membră a Politbiroului, aceasta fiind și vicepremierul Republicii Populare Chineze

Asociația Americană a Profesorilor Universitari

AAPU spune că Institutele solicită “concesii inacceptabile în favoarea scopurilor și practicilor politice ale guvernului Chinei”. În special, a continuat: “Universitățile nord-americane permit Institutelor Confucius să promoveze o agendă de stat în recrutarea și controlul personalului academic, în alegerea curriculumului și în cenzurarea discuțiilor”.

Îndrumarea AAUP privind Institutele Confucius urmează unei declarații puternice din partea Asociației Canadiene a Profesorilor Universitari din decembrie 2013, care a solicitat școlilor să rupă legăturile cu agențiile[Institutele Confucius].

Declarația asociației canadiane a părut a fi catalizată de o controversă jenantă la Universitatea McMaster în 2012, când a fost depusă o plângere împotriva acesteia la Tribunalul pentru Drepturile Omului din Ontario.

Sonia Zhao, o fostă profesoară la Institutul Confucius din cadrul universității, a declarat că a fost forțată să ascundă că practică Falun Gong, o practică spirituală tradițională persecutată în China.

Hanban, agenția oficială chineză de stat care administrează Institutele Confucius, a avut pe site-ul său o interdicție explicită împotriva practicanților Falun Gong de a li se permite să predea la centre. Falun Gong a intrat în vizorul persecuției politice extralegale din China începând cu 1999.

McMaster a afirmat mai târziu că relația sa cu Institutul Confucius este incompatibilă cu politicile de anti-discriminare ale universității. În prezent nu mai există un Institut Confucius acolo.

AAPU spune că, dacă universitățile doresc să continue asocierile lor cu Institutele Confucius, trebuie să renegocieze contractele secretoase pentru a asigura că se respectă normele americane de libertate academică și libertate de exprimare.

Aceasta include predarea către universitățile locale a controlului unilateral asupra angajărilor, a modului de predare și a planurilor de învățământ ale Institutelor, precum și publicarea acordului între Hanban și universități.

“AAPU se alătură ACPU și recomandă universităților să înceteze colaborarea cu Institutele Confucius, decât dacă acordul dintre universitate și Hanban este renegociat, astfel încât:

  • Universitatea are control unilateral[…], asupra tuturor aspectelor academice, inclusiv recrutarea cadrelor didactice, stabilirea curriculumului și alegerea textelor;
  • Universitatea oferă profesorilor Institutului Confucius aceleași drepturi de libertate academică, pe care le oferă tuturor celorlalți profesori din universitate;
  • Acordul dintre Universitate și Hanban este pus la dispoziția tuturor membrilor comunității universitare.” se arată în declarație.

Surse:
https://www.theepochtimes.com/american-professors-warns-against-chinas-confucius-institutes_743773.html
https://www.aaup.org/report/confucius-institutes