Asociația Canadiană a Profesorilor Universitari face apel către universități să închidă Institutele Confucius

Sonia Zhao ține un discurs despre persecuția împotriva Falun Gong în China, la un miting din Toronto, în august 2011. Zhao, fostă profesoară la Institutul Confucius de la Universitatea McMaster, a fost obligată să semneze o declarație promițând să nu practice Falun Gong când era în China înainte de a se angaja la Institutul Confucius. (Gordon Yu / Epoch Times)

La sfârșitul anului 2013, Asociația Canadiană a Profesorilor Universitari (ACPU) a făcut un apel către universitățile și colegiile din Canada să închidă Institutele Confucius, deoarece “sunt finanțate și supravegheate de către guvernul autoritar al Chinei “.

ACPU, care reprezintă aproape 70.000 de cadre didactice din Canada, a trecut o rezoluție în decembrie 2013 cerând universităților și colegiilor canadiene care au Institute Confucius(IC) în campusurile lor să le închidă iar cele care se află în negocieri pentru a deschide un institut, să înceteze să mai facă asta.

“Acceptarea de a găzdui IC în universitățile și colegiile canadiene, le compromite acestora integritatea deoarece asta implică că IC vor avea o voce în mai multe probleme academice, precum planurile de învățământ, textele și subiectele de discuție din cadrul orelor de curs. O asemenea interferență este o violare fundamentală a libertății academice”, a spus James Turk, directorul executiv al ACPU.

Acceptarea de a găzdui IC în universitățile și colegiile canadiene, le compromite acestora integritatea deoarece asta implică că IC vor avea o voce în mai multe probleme academice, precum planurile de învățământ, textele și subiectele de discuție din cadrul orelor de curs. O asemenea interferență este o violare fundamentală a libertății academice

James Turk, director executiv al ACPU

“Institutele Confucius sunt în esență brațele politice ale guvernului Chinez. Ele restricționează dicuțiile libere despre subiectele pe care autoritățile chineze le consideră controversate, iar aceste lucruri nu ar trebui să existe în campusurile noastre”, a spus James Turk, într-o declarație.

“În termeni simpli, IC aparțin și sunt operate de un guvern autoritar și se conformează politicii acestuia”, a declarat Turk.

Turk a spus că Universitatea din Manitoba a refuzat să aibă un Institut Confucius din cauza îngrijorărilor privind cenzurările politice (răspunsul oficial al universității cita “probleme logistice”), iar Universitatea McMaster și-a închis institutul după o plângere privind drepturile omului de către o profesoară care a acuzat că practicile de angajare ale IC discriminează împotriva aderenților Falun Gong.  

Agențiile de securitate avertizează

IC, având sute de agenturi în întreaga lume, sunt etichetate ca fiind organizații non-profit care promovează cultura și limba chineză. Sunt supravegheate de Hanban – Biroul Consiliului Internațional pentru Limba Chineză din China, și au fost catalogate de către agențiile de informații, precum și de oficiali ai Chinei ca fiind organizații folosite de regimul chinez pentru a-și extinde “soft power-ul” și ideologia socialistă.

Fostul director al agenției de informații canadiene – CSIS – Juneau-Katsuya, a spus că IC sunt sub controlul ambasadelor și consulatelor chineze și a făcut legătura între acestea și alte eforturi ale regimului chinez de a înfluența politica Canadei cu privire la China.

Investigațiile au arătat că angajații IC din anumite provincii au încercat să obțină acces la conturi și secrete guvernamentale, a spus el. În plus, agențiile de informații chineze nu planifică în termeni de ani, ci mai degrabă de generații. “Ei au dezvoltat un sistem prin care sunt capabili să recruteze oameni sau să identifice oameni de la vârste foarte foarte fragede, să aștepte o perioadă lungă de timp, și în cele din urmă să capteze ‘spiritul’ de dragoste pe care acea persoană ar putea să o aibă pentru cultura chineză “, a spus Juneau-Katsuya, citând acest lucru ca fiind unul dintre riscurile IC cu care acestea vin în școlile din Toronto.

Richard Fadden, fostul consilier privind securitatea națională pentru primul ministru al Canadei, a devenit cunoscut privind preocupările guvernului canadian asupra institutelor.

Intervievat la televiziunea CBC în 2010, Fadden a declarat că lobby-iștii chinezi “finanțează institutele Confucius în majoritatea campusurilor din Canada”, instituțiile fiind “gestionate de oameni care operează din ambasadă sau consulate – nimeni nu știe că autoritățile chineze sunt implicate “și că au organizat ” demonstrații pentru a rezolva ceea ce ei numesc ‘cele cinci otrăvuri’: Taiwan, Falun Gong și altele “.  

IC are rădăcini în Consiliul de Stat al Chinei

Fostul șef de propagandă al Partidul Comunist Chinez (PCC) și cel de-al cincilea membru cu rang înalt al Comitetului Permanent al Politbiroului, Li Changchun, a numit CI “o parte importantă a configurației propagandei de peste mări a Chinei”.

Fostul lider al PCC, Hu Jintao, a precizat, de asemenea, că folosirea numelui lui Confucius pentru institute permite PCC să promoveze institutele. “După mulți ani de efort, am găsit acum calea de cultivare și pregătire pentru susținătorii partidului nostru”. “Stabilirea și răspândirea multitudinii de institute de limbă chineză în întreaga lume, cum ar fi Institutele Confucius, este pentru a spori influența partidului [PCC] în întreaga lume”, a spus Hu.  

Practici de angajare discriminatorii

Universitatea McMaster și-a închis Insitutul Confucius pe care îl găzduia, datorită nemulțumirilor privind practicile de angajare în China. “Deciziile de angajare în China nu au fost luate conform standardelor noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al universității la acea vreme.

Lui Sonia Zhao, o chinezoaică care a venit în Canada ca să lucreze la IC din cadrul McMaster, i s-a cerut să semneze un contract prin care promitea că nu va practica disciplina de meditație Falun Gong, denumită și Falun Dafa. Partidul Comunist Chinez(PCC) a lansat o campanie de persecuție și defăimare împotriva aderenților Falun Gong în 1999, care continuă și astăzi.

Falun Gong este o practică de meditație non-politică înrădăcinată în cultura antică chineză și care era practicată de milioane de oameni pe tot cuprinsul Chinei in anii 90.

Discriminarea împotriva Falun Gong făcută de Institutele Confucius este o extensie a ceea ce se întâmplă pe scară largă în China, unde până și sistemul de educație a fost cooptat de PCC ca să persecute aderenții Falun Gong.

Familia lui Zhao a experimentat persecuția în China pe propria piele: mama ei a fost închisă de mai multe ori pentru credința sa în Falun Gong. Zhao a spus că ea s-a temut că va fi pedepsită de regim dacă spunea ca practică Falun Gong.

Stipularea din contract că instructorii “nu trebuie să aibă nici o asociere cu Falun Gong” a fost publicată și în engleză pe siteul Hanban, și a fost acolo ani de zile. A fost scoasă în cele din urmă după decizia luată de Universitatea McMaster de a tăia legăturile cu IC.

Clive Ansley – expert privind China, care a avut în lucru cazuri constituționale și de drepturile omului, spune că această regulă este o violare a “tuturor drepturilor omului din Canada”.  

Universitățile nu ar trebui să urmeze politicile de discriminare ale IC, spune directorul Asociației Falun Dafa din Canada

Joel Chipkar, purtător de cuvânt al Asociației Falun Dafa din Canada, declară că toate instituțiile din Canada care găzduiesc IC trebuie să facă ce a făcut McMaster și să le închidă.

“Am fost mulțumiți de decizia McMaster de a-și susține politica antidiscriminare în legătură cu această problemă privind discriminarea IC împotriva Falun Gong. Aceasta arată că problema este clară, prezentă și reală “, spune Chipkar.

“Faptul că alte organizații [care găzduiesc IC] ignoră aceste probleme reflectă o lipsă de înțelegere elementară cum că această discriminare este o prelungire a persecuției împotriva Falun Gong de către regimul Chinez în mediile educaționale”.

El adaugă că institutele care găzduiesc IC-uri ar trebui să devină mai educate în privința persecuției împotriva Falun Gong în sistemele de învățământ chinezești și “să se trezească la propria lor responsabilitate de a nu participa la persecuție sau de a da numele și buna reputație a universității lor, către politicile de persecuție chineze prin faptul că găzduiesc IC. ”  

Propagandă și control politic de la Beijing

Li Changchun – în timp ce deținea funcțiile de fost membru în Comitetul Permanent al Politbiroului și Președinte al Comisiei Centrale pentru Ghidarea Construirii Civilizației Spirituale a PCC, a participat la ceremonia de deschidere a IC la Universitatea Carleton în 2012.

Potrivit unui raport al agenției de știri Xinhua – glasul regimului chinez, elevii IC au recitat în timpul ceremoniei poezia “Zăpada” de Mao Zedong. Mao i-a spus odată secretarului său englez că poezia este anti-feudalistă deoarece critică împărații antici ai Chinei. În timpul Revoluției Culturale, Mao a lansat o campanie anti-Confucius pentru a distruge “gândirea feudală” care este asociată cu învățăturile lui Confucius, numele Institutelor Confucius pe care PCC le promovează astăzi atât de mult.

Terry Russell, profesor asociat al departamentului de studii asiatice de la Universitatea din Manitoba, spune că faptul că Li a participat la ceremonia de deschidere semnalează importanța IC pentru agenda propagandistică a PCC.

“Întărește ceea ce pare destul de evident din toți ceilalți indicatori: Institutul Confucius un instrument de propagandă major din partea guvernului chinez, este o modalitate prin care guvernul chinez încearcă să își îndulcească piața potențială”, spune Russell. Russell declară că regimul folosește IC pentru a prezenta doar varianta lor privind diferite probleme.

Acesta a fost modul în care Zhao, fosta profesoară din IC de la McMaster, a fost instruită de Hanban să răspundă la întrebări cu privire la subiectele considerate sensibile de regimul chinez, precum Taiwan și Tibet. Instructorilor li se spune să încerce mai întâi să evite să răspundă la întrebări referitoare la chestiuni sensibile și, dacă nu reușesc, să prezinte versiunea regimului chinez.

“Permițând guvernului chinez să obțină practic bilete gratuite pentru a-și exprima propria interpretare a culturii chinezești, a limbii chinezești, etc. asta înseamnă că studenții canadieni obțin o înțelegere foarte foarte diferită a ceea ce înseamnă China, ce fel de valori, valori democratice etc. ar putea însemna acestea în contextul Chinei “, spune Russell, care a făcut campanie pentru a preveni existența unui IC la Universitatea din Manitoba.

Tot la Universitatea din Carleton, IC a organizat la începutul lui 2013 o sesiune pentru profesorii chinezi locali care să acopere diferite subiecte, concentrându-se pe subiectele sociale actuale din mass-media socială chineză. Unul dintre subiecte a fost o discuție despre cel de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, printre care “constituția socialistă, visul chinez, eliminarea lagărelor de muncă, noile măsuri anti-corupție”, printre altele.

În alt caz, în 2008, când trupele paramilitare chineze au fost trimise pentru a strivi protestele tibetane, o profesoară de la IC a Universității din Waterloo și-a reunit studenții să critice rapoartele “anti-China” din presa occidentală, asta conducând la o rețea canadiană de televiziune să-și ceară scuze pentru rapoartele sale. În același an, Universitatea din Tel Aviv a închis o expoziție de artă condusă de studenți, care descria oprimarea Falun Gong în China din teama de a-și pierde IC-ul și alte avantaje susținute de regimul chinez. Un judecător israelian a decis ulterior că universitatea a încălcat libertatea de exprimare a studenților.  

Materiale de invățare cu probleme

In cadrul IC din universitățile din occident au fost găsite materiale de curs în care istoria reală este rescrisă astfel încât să servească viziunii cu care PCC vrea să îi îndoctrineze pe copii.  

Mai mulți experți privind China au spus că universitățile nu trebuie să aștepte de la copii ca aceștia să conteste cele învățate deoarece ei nu au baza să o facă. Copiii ar presupune ca adevărat ceea ce le spune profesorul. “Ei sunt învățați de oameni care aparent cunosc foarte multe despre un anumit subiect, astfel încât elevii ar fi reticenți să pună întrebări sau chiar nu ar avea baza să pună întrebări despre ceea ce se învață”, spune Russell.

Russell dă ca exemplu faptul că pe site-ul web al IC scrie că Taiwanul este cea mai mare insulă din China, negând independența țării. “Studenții ar avea în mod evident o problemă în a afla exact ce se întâmplă acolo, dar ei ar presupune că cu siguranță ceea ce le spune profesorul este că Taiwan ar trebui să facă parte din China”, spune el.

June Teufel Dreyer, profesoară de științe politice la Universitatea din Miami, care a predat anterior la Universitatea din British Columbia, spune că Institutele Confucius au distorsionat istoria, de exemplu prin invitarea unor vorbitori la universități din Australia ” să preaslăvească guvernul și să spună cât de fericiți erau toți tibetanii “. Între timp, spune ea, erau “toate acele auto-imolații care se întâmplau” a tibetanilor care protestau împotriva preluării de către China a țării.

Materialele de învățare ale Institutului Confucius, retrase de pe site-ul organizației, au inclus sugestii conform cărora SUA au atras China în conflictul coreean prin bombardarea satelor chineze din apropierea graniței cu Coreea și a manipulat Consiliul de Securitate al ONU în adoptarea unei rezoluții care a permis trupelor americane să extindă agresiunea împotriva Coreei. Această animație educațională făcea parte dintr-un curs online numit “Istoria Chinei”, sub secțiunea “Învățarea limbii chineze pentru copii și adolescenți” . (https://www.youtube.com/watch?v=13k3AEjHNR0)

“Se presupune întotdeauna că studenții sunt capabili să distingă propaganda de analiza obiectivă. Nu sunt sigură că asta este adevărat “, spune Dreyer. “Unii dintre ei pot. Alții nu.

Parlamentarul italian Matteo Mecacci scrie: “În cadrul investigației noastre, în 2011, Campania Internațională pentru Tibet a cerut materiale despre Tibet de la un Institut Confucius de la o universitate din regiunea Washington, DC. În loc de materiale științifice publicate de autori americani credibili (să nu mai vorbim de scriitori tibetani), ceea ce am primit au fost cărți și DVD-uri care spuneau povestea guvernului Chinez despre Tibet, publicate de China Intercontinental Press, care este descrisă de un site web condus de guvernul chinez, ca fiind ‘sub autoritatea Biroului de Informare al Consiliului de Stat’ … a cărei funcție principală este de a produce materiale de propagandă “.

Componenta didactică a unui Institut Confucius local este adesea completată de programe academice, cum ar fi conferințe cu invitați și conferințe științifice despre China. Constrângerile politice care afectează în mod obișnuit discuțiile publice asupra anumitor subiecte din China, sunt de obicei urmate în Institutele Confucius – aici nu se spune nici o vorbă despre independența tibetană, statutul Taiwanului, 4 iunie 1989 în Piața Tiananmen, Falun Gong, drepturile universale ale omului etc. Deci aceste evenimente academice sunt folosite pentru a prezenta o imagine pozitivă a unei Chine pașnice, armonioase și atractive.

Într-un articol din China Heritage Quarterly Michael Churchman scrie: ” Controlul prin intermediul Institutelor Confucius asupra a ceea ce poate și nu poate fi predat ca fiind chinezesc este înrădăcinat în mod egal în controlul a ceea ce poate și nu pot fi discutat în China”.  

Surse:
www.theepochtimes.com
apjjf.org
en.wikipedia.org
www.chinaheritagequarterly.org