Secretele Chinei: Ce ascunde rețeaua “Confucius”(video)

Răspândirea Institutelor Confucius pe tot globul

Filmul “În numele lui Confucius” este un documentar despre Institutele Confucius, fondate și finanțate de Partidul Comunist Chinez(PCC) și infiltrarea lor în universitățile din occident.

Oficial, Institutele Confucius (IC) oferă programe de învățare a limbii chineze și sunt sunt promovate ca fiind similare cu Institutul Goethe, Alliance Francaise, British Council, etc., dar spre deosebire de acestea, IC funcționează în cadrul universităților gazdă și sunt supravegheate de Hanban din China – o agenție care administrează toate IC din întreaga lume. Directoarea Hanban este membră în Consiliul de Stat al Chinei.

Potrivit unui raport elaborat de Comisia de Revizuire a Economiei și Securității SUA – China, Institutele Confucius sunt finanțate de către Departamentul de Propagandă al PCC – afiliat cu Departamentul de Lucru al Frontului Unit(DLFU) – și sunt de asemenea supravegheate de personal din ambasadele și consulatele chineze. Liu Yandong – fostă vicepremier al Republicii Populare Chineze a fost directoarea Departamentului de Lucru al Frontului Unit atunci când a lansat programul Institutele Confucius in 2004.

În film este evidențiată propaganda comunistă la care sunt expuși copiii care învață în IC, precum și riscurile pe care IC le prezintă pentru societate și anume: pierderea integrității academice, încălcarea drepturilor omului, influența străină și chiar încălcări ale securității naționale.

Filmul integral poate fi vizionat făcând click pe imaginea de mai jos.

Film: “În Numele lui Confucius” – Subtirare în română | Vizionare online

Până în acest moment sunt aproximativ 513 IC și 1.074 de Clase Confucius în 140 de țări pe cinci continente. România are 4 IC și 7 Clase Confucius. Guvernul Chinez a cheltuit din 2008 peste 2 miliarde de dolari pentru a le finanța. În mod obișnuit o universitate gazdă primește între 100.000$ și 200.000$ de la Hanban ca și const de înființare pentru IC, plus profesori de limba chineză și manuale, gratuit. Administratorii IC mai pot primi călătorii gratuite în China, plus universitatea are posiblitatea de a recruta studenți din China ceea ce crește semnificativ venitul universității.

Institutele Confucius din întreaga lume (inthenameofconfuciusmovie.com)

Filmul prezintă procesul de înființare a celui mai mare IC din lume la CSDT(Consiliul Școlar Districtual din Toronto) în 2014, precum și povestea Soniei Zhao care a venit în Canada pentru a preda limba chineză studenților din cadrul IC de la universitatea McMaster, dar care a descoperit foarte repede că activitatea ei avea să fie constrânsă de anumite reguli și cerințe ale Hanban din China care ar fi împiedicat-o să fie un cadru didactic liber precum colegii ei într-o țară liberă precum Canada. În film, personajul lui Zhao este jucat de Anastasia Lin – Miss World Canada 2015 și 2016.

În numele lui Confucius – Trailer Oficial (inthenameofconfuciusmovie.com)

Practic, Soniei i s-a impus prin contractul de muncă să nu practice sau să nu se asocieze cu Falun Gong – practică tradiţională extrem de populară în China ce are la bază principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă, şi un set de exerciţii line denumite “qigong”.
De altfel, regimul de la Beijing face eforturi uriașe ca lumea să nu afle adevărul despre Falun Gong, în condițiile în care persecuția împotriva mișcării – devenită mai populară decât însuși Partidul Comunist Chinez (PCC) – a capătat proporțiile unei adevărate crime împotriva umanității.

Totodată, Soniei i se interzicea să spună adevărul despre Marea Revoluție Culturală Proletară (soldată cu număr uriaș de victime), mișcarea de independență, masacrul studenților din Piața Tiananmen, problemele privind Tibetul, unde PCC lucrează sistematic pentru distrugerea tradițiilor, sau cele privind comunitatea uigurilor, și ea brutal persecutată etc. Când ar fi venit vorba despre astfel de subiecte sensibile pentru regim, ea ar fi trebuit să recite practic niște texte date de Hanban din China, redactate astfel încât să ascundă reputația proastă a Partidului Comunist.

Sonia află de clauzele din contractul IC (inthenameofconfuciusmovie.com)

Realizând că în cadrul IC din Universitatea McMaster, Canada, unde a fost trimisă să predea limba chineză, nu este nici o diferență față de IC din China în ceea ce privește (ne)respectarea drepturilor omului și modul de lucru, și din moment ce pe contractul de angajare era trecut ca angajator universitatea McMaster, Sonia decide să aplice pentru azil în Canada și să-și spună povestea la Tribunalul pentru Drepturile Omului din Ontario acuzând încălcări ale drepturilor omului și practici de angajare discriminatorii.

Sonia poveșteste cum a fost în primul an la IC (inthenameofconfuciusmovie.com)

Cazul devine public ajungând astfel în atenția presei internaționale. Au fost ridicate îngrjorări cum că practicile și deciziile de angajare din China nu reflectă practicile normale de angajare ale universității din Canada. În urma discuțiilor repetate de mai mult de un an de zile între McMaster și Hanban pentru a găsi o rezoluție, “cele două puncte de vedere pur și simplu nu s-au putut alinia”, după cum spune Andreea Farquar – asistent vicepreședinte la universitatea McMaster. Asta a dus la închiderea IC din cadrul McMaster în iulie 2013, McMaster fiind prima universitate din America de Nord care își închidea IC.

La deschiderea IC din CSDT în 2014, membrii consiliului director al CSDT au primit dovezi cum că în manualele din care învață copiii chineză se află propagandă comunistă, inclusiv cântece care elogiază PCC precum și pe fostul lider al acestuia, Mao Zedong.

Un student cântă un cântec care îl elogiază pe Mao (inthenameofconfuciusmovie.com)

Un alt lucru foarte important expus în film este că CSDT nu a verificat manualele înainte de instalarea IC în cadrul acestuia și nu au putut garanta că manualele de la IC nu au conținut politic aferent normelor de la Beijing, și că mințile studenților nu sunt îndoctrinate de comunism, de cultul comunismului sau de cultura de partid.

Pentru a decide soarta IC, CSDT a ținut mai multe ședințe publice iar printre cei audiați a fost Sonia Zhao care a povestit cum a fost instruită de Hanban să răspundă la subiecte “sensibile” și cum IC din Canada nu e cu nimic diferit cu cel din Beijing. “Anul petrecut la IC a fost întradevăr groaznic […] Dacă vreți întradevăr să începeți lecțiile de chineză sper că cel puțin veți garanta că nu există nicio discriminare și sper că veți putea garanta că nimeni nu va mai suferi precum am suferit eu.”, spunea Sonia la audieri în CSDT.

Sonia în fața consiliului CSDT (inthenameofconfuciusmovie.com)

Michel Juneau-Katsuya – fost director al Serviciului de Informații de Securitate Canadian pentru Asia Pacific a prevenit membrii consiliului CSDT privind IC, spunând că “Acesta este unul dintre cele mai puternice jocuri strategice care au fost folosite de ani de zile. Ideea este că deschiderea acestor Institute Confucius în întreaga lume, asigură o influență în întreaga lume. Ei au o ușă de intrare.”, spunea Michel Juneau-Katsuya.

Dezbaterile CSDT cu privire la soarta IC au fost însoțite de proteste ale comunității de părinți revoltați care nu doreau că puștii lor să fie indocrinați de comunism în Canada, pe de o parte, iar pe cealalată parte ale protestatarilor pro IC care erau practic cetățeni chinezi aduși special de Confederația Organizațiilor Chinezo Canadiene din Toronto (COCCT) pentru a apăra “răspândirea culturii chineze”. “Așa ceva pur și simplu nu ar trebui să existe într-o țară democratică”, spunea un părinte.

Comunitatea părinților ține un protest la CSDT (inthenameofconfuciusmovie.com)

După audierea tuturor părților și analizarea tuturor dovezilor, consiliul director al CSDT a decis să închidă IC definitiv, cu 20 de voturi pentru închidere și 2 împotrivă. “Dacă Partidul Comunist Chinez încearcă să se infiltreze la noi, atunci trebuie să rezistăm cu toată puterea.”, spunea Pamela Gough, membră în consiliul CSDT.

Filmul a primit numeroase premii și nominalizări, printre care Premiul pentru “Cel mai bun Documentar”, 2017  și  Premiul pentru “Conștientizare Socială”, 2017.

Reacții la nivel internațional

În 2013, Asociația Canadiană a Profesorilor Universitari (ACPU) a solicitat tuturor universităților și colegiilor canadiene să întrerupă legăturile cu IC.

În 2014, Asociația Americană a Profesorilor Universitari(AAPU), a cerut tuturor universităților și colegiilor americane să reconsidere relațiile cu IC.

În 2017, Asociația Națională a Savanților(ANS) cu sediul în New York, a publicat un raport cuprinzător, unde își exprimă îngrijorările și recomandă tuturor colegiilor și universităților americane să își închidă IC sau să le reformeze semnificativ pentru a nu compromite integritatea academică.

La aceste Institute Confucius, profesorii sunt special selectați și plătiți de Guvernul Chinez, manualele sunt trimise și plătite de Guvernul Chinez, iar finanțarea este asigurată de Guvernul Chinez […] Singura modalitate de protecție la acest tip de incursiuni din partea Guvernului Chinez este închiderea institutulelor. Nu există nicio modalitate sigură de a opera un Institut Confucius care protejează libertatea academică.

Rachelle Peterson, director de politici a Asociației Naționale a Savanților

Multe universități din întreaga lume au terminat contractul cu Institutele Confucius:
Universitatea Sangyo, Osaka, Japonia în 2010
Universitatea McMaster, Canada în 2013
Universitatea Sherbrooke în 2013
Universitatea Lyon, Franța în 2013
Universitatea din Chicago în 2014
Universitatea de Stat din Pennsylvania în 2014
Universitatea Stuttgart, Germania în 2015
Universitatea din Hohenheim în 2015
Universitatea din Stockholm în 2015 – prima din Europa care a închis IC după 10 ani de funcționare.

Până acum, 35 de instituții de învățământ la nivel global si-au reziliat contractele cu Institutele Confucius pe care le găzduiau.

Președintele american Trump a semnat în august 2018 “Legea privind autorizarea apărării naționale pentru anul fiscal 2019”, care interzice oricărei universități din Statele Unite să utilizeze fondurile Pentagon pentru finanțarea Institutelor Confucius.

Legea prevede că universitățile nu pot folosi fondurile Pentagon dacă au în același timp programe de limba chineză ale Pentagon și programe de limba chineză ale guvernului chinez. 

În lege se specifică că în acest caz, dacă universitățile vor să poată folosi fondurile Pentagon pentru programe de limba chineză ale Pentagon, vor trebui să obțină acordul Pentagonului.

Pentru a obține acordul, subsecretarul apărării pentru personal al Pentagon trebuie să certifice faptul că angajații și instructorii Institutului Confucius: 
– nu vor oferi nici un fel de instrucție sau sprijin educațional pentru programul de limba chineză al Pentagon, 
– nu vor avea nicio autoritate în ceea ce privește programul de limba chineză al Pentagon și activitățile programului, 
– universitatea a făcut publice către Pentagon toate contractele dintre universitate și Institutele Confucius, sau dintre universitate și orice alt program al guvernului chinez.

În februarie 2019, Subcomitetul Permanent pentru Investigații al Senatului Statelor Unite a efectuat un raport de investigație privind Institutele Confucius, intitulat “Impactul Chinei asupra Sistemului de Educație al SUA”, în care se recomandă ca Departamentul de Justiție al SUA “să le ceară IC precum și angajaților săi care sunt selectați de guvernul chinez să se înregistreze ca agenți străini” în SUA pentru că lucrează în numele guvernului chinez, se arată în raport.

În iunie 2019, senatorul american Ted Cruz, a introdus un proiect de lege numit Actul pentru Oprirea Furtului și Spionajului din Învățământul Superior, pentru contracararea spionajului chinez și a operațiunilor de influență în universitățile americane.

Partidul Comunist se infiltrează în societatea americană pentru a cenzura discursul liber și a fura cercetări privind chestiuni sensibile. Grupuri precum Institutele Confucius, Asociația Studenților din China și Programul Mii de Talente amenință integritatea universităților și cercetările noastre. Trebuie să contracarăm aceste eforturi și sunt mândru să reintroduc acest Act

Ted Cruz, senator american

În iulie 2019, Guvernul Australiei a început o investigație privind contractele și acordurile dintre universitățile australiene și IC finanțate de Beijing pentru a vedea dacă acestea încalcă legea privind transparența influenței străine creată în 2018.

Legea a fost creată pentru a înregistra toate persoanele și organizațiile care operează în Australia pentru un guvern străin, o organizație politică străină sau o organizație afiliată la o entitate guvernamentală străină. Alte școli sau organizații cum ar fi Centrul de Studii al Statelor Unite, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, s-au înregistrat conform acestei legi, însă Institutele Confucius au refuzat până în acest moment, ceea ce este suspect, spune The Diplomat

De asemenea, publicația The Sydney Morning Herlad a obținut contracte dintre universitățile din Australia și Beijing în care se arată că universitatile din Australia trebuie să respecte legile chineze.

Universitățile australiene care găzduiesc centre educaționale finanțate de Guvernul Chinez au semnat acorduri care afirmă în mod explicit că trebuie să respecte autoritatea decizională de la Beijing privind predarea în aceste centre.

The Sydney Morning Herlad

Institutele Confucius sunt descrise de PCC ca fiind “o parte importantă a propagandei de peste hotare a Chinei”. De aceea, mulți cărturari și experți privind China recomandă instituțiilor de învățământ să-și reconsidere relațiile cu IC pentru a nu vătăma integritatea academică.