Opiniile oficiale a liderilor din China privind rolul culturii și a Institutelor Confucius

Al 13-a Conferință a Institutului Confucius din Chengdu, provincia Sichuan, China, 4 decembrie 2018. / REUTERS

Institutele Confucius(IC) sunt programe culturale în valoare de multi-miliarde de dolari, create și finanțate de guvernul chinez pentru a promova limba și cultura chineză. Sunt controlate de guvernul chinez și există în cadrul unităților școlare gazdă, atașându-se la multe universități majore din România, ele neavând unități școlare proprii. Riscurile pe care Institutele Confucius le-ar putea avea asupra societății sunt pierderea integrității academice, incălcarea drepturilor omului, influență străină, și chiar potențiale încălcări ale securității naționale. Hanban este agenția care administrează toate IC din întreaga lume.

Mai jos, opiniile oficiale ale liderilor din China privind rolul culturii și a Institutelor Confucius.

Asigurați-vă că toate inițiativele, produsele și activitățile culturale reflectă și se conformează valorilor și cerințelor socialiste fundamentale.

– Liu Yunshan, ministrul Propagandei, theory.people.com.cn, 7 Sept. 2010

Coordonați eforturile propagandei interne și internaționale, creați în continuare un mediu internațional favorabil pentru noi [PCC]. Propaganda din străinătate ar trebui să fie “cuprinzătoare, pe mai multe niveluri și pe scară largă” … Ar trebui să facem bine în furnizarea de servicii, exercitarea controlului și gestionării jurnaliștilor străini; noi ar trebui să-i îndrumăm să raporteze despre China în mod obiectiv și prietenos. În ceea ce privește chestiunile cheie care influențează suveranitatea și siguranța noastră, ar trebui să desfășurăm în mod activ lupte propagandistice internaționale împotriva unor chestiuni precum Tibet, Xinjiang, Taiwan, drepturile omului și Falun Gong. Strategia noastră este de a ne propaga în mod proactiv cultura în străinătate … Ar trebui să facem bine în înființarea și funcționarea centrelor culturale din străinătate și a Institutelor Confucius.

Liu Yunshan, ministrul Propagandei, theory.people.com.cn, 27 Ian. 2010

Luați ca exemplu anul 2010, noi (PCC) am trimis 940 de grupuri artistice și culturale în alte țări, în total 93.700 de spectacole … Comparativ cu 2009, numărul de spectacole în alte țări a crescut cu 25.4%. Dacă organizăm activități sponsorizate de guvern, străinii ar putea intra în stare de alertă … Multe dintre produsele noastre culturale au o componentă ideologică intensă … Institutul Confucius este semioficial … Vor fi utile în extinderea influenței Chinei în străinătate.

Xu Shipi, aproiat al oficiailor chinezi, china.com.cn, 1 Martie 2012

Când studiem gândirea confucianistă, trebuie să nu ne abatem de la materialism și să facem ca trecutul să servească prezentului. Aruncați nisipul și selectați elementele esențiale; aruncați falsul și păstrați adevărul. Trebuie să luăm în considerare tendința actuală și să o aprofundăm, astfel încât gândirea confucianistă să își joace rolul cel mai bine în viitor.

Xi Jinping, fost secretar general al PCC, Institutul de Cercetare Confucius din provincia Shandong,  www.chinakongzi.org, 20 Dec. 2013

Doar prin amestecarea culturii tradiționale în cultura socialistă cu caracteristici chinezești, putem noi realiza visul Chinei de a fi o putere culturală.

– Yan Xiaofeng, cercetător la Institutul pentru Studiul Marxismului, Universitatea Națională de Apărare,  www.chinakongzi.org, 23 Dec. 2013

Trebuie să ne străduim să răspândim valorile contemporane chineze [ideologia socialistă], pentru a ne îmbunătăți puterea de convingere a națiunii noastre.

– Xi Jinping, fost secretar general al PCC, Guangming Daily, 13 Ian. 2014

În mijlocul confruntării și amestecului din ce în ce mai frecvente a diferitelor idei și culturi din întreaga lume, oricine va ocupa cel mai înalt punct al dezvoltării culturale va avea o puternică influență culturală și va fi un jucător proactiv în competiția internațională intensă … Forțe ostile din comunitatea internațională își accelerează pașii de a ne occidentaliza și separa țara. Fronturile ideologice și culturale au constituit zonele cheie ale infiltrării. Trebuie să înțelegem profund seriozitatea și complexitatea luptelor ideologice și să luăm măsuri puternice pentru a le face față.

Hu Jintao, fost secretar general al PCC, Xinhua, 1 Ian. 2012

Institutul Confucius este un brand atractiv pentru a ne infiltra cultura noastră[PCC] în străinătate. A contribuit în mod semnificativ la îmbunătățirea puterii noastre de convingere. Brand-ul “Confucius” are o afinitate naturală. Folosind scuza de a preda limba chineză, totul pare logic și rezonabil.

– Li Changchun, fost membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al PCC, la sediul Institutului Confucius din Beijing, www.chinese.cn, Nov. 28, 2012

Răspândirea internațională a culturii trebuie să aibă sarcina de a ne îmbunătăți influența națiunii noastre și crearea a unei imagini mai bune … Modelul de răspândire a culturii noastre nu numai că ne-a mărit influența la nivel internațional, dar ne-a lărgit și interesele strategice … Ar trebui să plantăm în liniște semințele ideologiei noastre în străinătate, trebuie să ne folosim cu înțelepciune de cultura noastră tradițională pentru a ne împacheta ideologia socialistă.

Wang Gengnian, Director China Radio International, www.cntheory.com, Nov. 18, 2011

Extinderea educației în străinătate a devenit un aspect major al dezvoltării țării noastre, o strategie și o componentă majoră în strategia afacerilor externe și în propaganda din străinătate… Stabilirea Institutelor Confucius este un plan strategic pentru creșterea influenței noastre și o misiune onorabilă pe care Guvernul Central ne-a acordat-o (Ministerul Educației).

– Hao Ping, fost viceministrul Educației, website-ul Ministerului Educației, 14 Ian. 2010 

Cultura este o componentă importantă a infuenței națiunii noastre. Aceasta joacă un rol important în întărirea puterii globale a națiunii noastre și, astfel, are o influență asupra dezvoltării generale a partidului și a țării noastre.

– Jia Qinglin, membră a Comitetului Permanent al Biroului Politic al PCC și președintă a Conferinței Naționale Politice Consultative, cppcc.people.com.cn, 24 Iul. 2007

Institutele Confucius au deschis un nou drum pentru relațiile externe ale Chinei. Au contribuit semnificativ la îmbunătățirea influenței Chinei.

– Conferința Națională Politică Consultativă, culturalink.gov.cn, 19 Sept. 2011

Cultura chineză este promovată foarte mult în străinătate. Fiind un vehicul important, Institutele Confucius vor răspândi cultura chineză în toate colțurile lumii. Au îmbunătățit influența Chinei.

Zhu Hai’an, președintele Asociației pentru Unirea Pașnică a Chinei, Belgia, www.gwytb.gov.cn, 7 Mar. 2012

Cerem de la dumneavoastră, rezidenți chinezi, personalul întreprinderilor chineze, Institutele Confucius și studenții chinezi din Kyrgyzstan, că indiferent de munca pe care o faceți într-o țară străină, să păstrați clară în mintea voastră unificarea pașnică a Chinei.

Asociația pentru Unificarea Pașnică a Chinei, Kirghizstan, www.taiwan.cn, 13 Feb. 2012

Surse:
The Asia-Pacific Journal: Japan Focus
The Economist
Politico
Wikipedia
Inside Higher Ed
The Hill
grassley.senate.gov
citizenpowerforchina.org
realclearpolitics.com