FBI supraveghează și investighează Institutele Confucius din campusurile universitare americane

Rubio interoghează directorii serviciilor de informații despre influența crescândă a Chinei (YouTube)

În cadrul unei ședințe în cadrul Comisiei de Informaţii a Senatului SUA care a avut loc la data de 13 februarie 2018, senatorul SUA Marco Rubio a audiat membrii Comunităţii de Informaţii ai SUA despre metodele de influență ale Chinei care avansează tot mai mult.

În viziunea lui Rubio, China “conduce un plan foarte bine executat, foarte bine orchestrat și foarte răbdător” de a detrona SUA de a fi o superputere globală. China ar urmări o retragere de la valorile vestice ale democrației și libertății în favoarea unui model care să favorizeze China, iar pentru asta ei pun în joc toate elementele puterii lor natioanle: armata, comerțul, economia, mass – media. Uneltele pe care le folosesc sunt orice de la hacking în cadrul companiilor vestice și a elementelor de infrastructură critică, până la infiltrarea în universități și mediul academic.

Daniel R.Coats, Directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii – DNI, a spus: “Avem studii intense în toată Comunitatea de Informaţii privind chestiuni de la A – Z a ceea ce face China, […] noi adunăm toate elementele de informații împreună pentru a investiga foarte foarte profund ceea ce face China acum și care sunt planurile sale pentru viitor”.

La întrebarea lui Rubio despre ce riscuri prezintă sistemul de contrainformații ale Chinei prin intermediul studenților chinezi, Chris Wray, Directorul FBI, a spus că departamentul său a observat în aproape fiecare birou de teren pe care le are pe teritoriul întregii țări, în orașe mici sau mari, un fenomen în care China folosește “colectorii săi netradiţionali” de informaţii şi tehnologie, “mai ales în mediul academic, fie că este vorba de profesori, oameni de știință sau studenți, care este împânzit aproape în fiecare disciplină”.

Wray a spus că parte a problemei o prezintă și “naivitatea sectorului academic”. China ar profita de mediul deschis al cercetării și dezvoltării pe care SUA le are și le respectă, dar pe care China îl exploatează și îl înfiltrează.

Rubio a menționat Institutele Confucius care în opinia lui, sunt complice în aceste eforturi de a avansa acest soft-power chinez, drept pentru care a trimis o scrisoare adresată mai multor colegii și licee din Florida, prin care le-a cerut să se disasocieze de Institutele Confucius.

Rubio crede că Institutele Confucius “sunt finanțate de guvernul chinez și influentează opinia publică predând jumătăți de adevăr destinate să prezinte istoria Chinei, viziunea guvernului sau politicile oficiale în cea mai favorabilă lumină”.

Wray a spus că FBI “privește amenințarea Chinei ca pe o amenințare pentru întreaga societate, și nu doar o amenințare împotriva guvernului”, și consideră că este nevoie de un răspuns la nivelul întregii societăți.

“Problema Institutelor Confucius este una care ne îngrijorează, […], acestea sunt doar una din unelte de care ei se folosesc. Recent am observat o anumită scădere a entuziasmului și angajamentului lor în această problemă particulară, dar este ceva pe care îl observăm cu atenție și în anumite cazuri am elaborat pași de investigație adecvați”, a spus Wray.

Sursa(video): Rubio Questions Intelligence Chiefs on China’s Growing Influence