Expoziția “Our Body” scoasă în afara legii în Franța

Expoziție de cadavre umane reale, Paris (lepoint.fr)

Curtea Supremă din Franța a decis la data de 21 aprilie 2009 că expoziția de cadavre umane reale “Our Body” este ilegală in Franța deoarece expunerea unor cadavre pentru profit este o “încălcare a respectului datorat morților”. Scoaterea expoziției în afara legii s-a mai datorat și îngrijorărilor că trupurile ar aparține prizonierilor executați în China. Franța a devenit astfel prima țară din lume care a interzis o asemenea expoziție.

Expoziția “Our Body” a fost deschisă la Paris la data de 12 februarie 2009 și avea ca exponate 17 cadavre umane de origine chineză “plastinate” și disecate, cu scopul de a promova către public știința funcționării corpului uman.

Chiar dacă expoziția era destinată să fie științifică și educativă, astfel de expoziții au fost mereu subiectul unor controverse și anume:

  1. Avem dreptul să facem profit de pe urma unei expoziții de cadavre umane? Cât de departe pot fi reconciliate știința și etica?
  2. Ale cui au fost trupurile ? Persoana cărui a aparținut trupul și-a dat consimțământul în mod liber ca trupul său să fie folosit astfel după deces ?

Astfel, două asociații de drepturile omului din Franța, “Împreună împotriva pedepsei cu moartea” și “Solidaritate pentru China” au adus cazul în fața justiției.

“Sunt convins că expoziția este ultima etapă a unei operațiuni oribile de trafic de corpuri umane originare din China”, a declarat Richard Sedillot, avocatul celor două asociații de drepturi ale omului din Paris, care a depus o plângere împotriva organizatorului expoziției.

“Când se pot face bani de pe urma corpurilor umane, va exista întotdeauna cineva care va fi acolo să profite de pe urma lor – poate să ucidă pe cineva, poate să condamne pe cineva la moarte sau poate să îi refuze îngrijirea medicală pentru a putea vinde cadavrul. Știm că în China în ziua de azi corpurile umane sunt traficate și de aceea trebuie să împiedicăm aceste expoziții să continue “, a spus Sedillot.

“Sunt de acord cu planul pedagogic al unei astfel de expoziții”, spune Marie Holzman, președinta “Solidaritate pentru China”. “Dar cu toate tehnologiile moderne, avem posibilitatea de a examina aceste lucruri în mod virtual. Atunci de ce să alegem expunerea de cadavre chinezești? “

Encore Events, organizatorul expoziției, “nu a furnizat dovezile necesare privind originea legală și non-frauduloasă” a cadavrelor și nici “existența consimțământului ” care autorizează utilizarea lor, a spus judecătorul Louis-Marie Raingeard care a judecat cazul.

Judecătorul a ordonat organizatorului expoziției, Encore Events, să inchidă expoziția sau va plăti o amendă în valoare de 20.000 de euro pentru fiecare zi în care stă deschisă. De asemenea a ordonat autorităților să pună sechestru pe cadavre si părțile acestora pentru a putea fi îngropate cum se cuvine.

“Potrivit legii, locul cadavrelor este în cimitir”, a spus judecătorul Louis-Marie Raingeard.

“Pentru mine, această victorie este o victorie pentru omenire împotriva unei forme de barbarie. […] Transformarea trupurilor în manechine și punerea lor în poziții grotești – unii jucând șah, alții stând pe bicicletă – este împotriva legii și moralității. “, spune Marie Holzman.

Membrii Congresului SUA care au susținut legislația de interzicere a importului de corpuri umane din China au aplaudat decizia din Franța.

“Aceste spectacole contra cost cu cadavre umane încalcă drepturile morților și îi desensibilizează pe cei vii, diminuând respectul față de persoana umană. În ultimii ani multe țări au interzis traficul de persoane și traficul de organe – sper că acțiunea judecătorului francez este un prim pas spre interzicerea traficului de cadavre pentru afișarea lor publică “, a declarat Rep. Chris Hill (R-NY), membru al Comisiei Congresului-Executiv pentru China, care monitorizează drepturile omului în China.

Republicanul Todd Akin (R-Missouri) a inițiat un proiect de lege în 2008 pentru a interzice cadavrelor chinezești să intre în Statele Unite, ca urmare a unei investigații ABC News 20/20. Investigația are ca actor principal o companie americană, Premier Exhibitions, care a organizat expoziții cu cadavre chinezești plastinate in toată țara, Europa și Asia.

Purtătorul de cuvânt al republicanului Todd Akin (R-Missouri), a declarat că congresmanul salută decizia judecătorului francez și susține că astfel de expoziții, în special fără consimțământul decedatului, încălcă drepturile fundamentale ale omului și rămâne preocupat de faptul că documentele care provin din China pretinzând că persoanle și-au dat consimțământul, nu sunt valide.

Pascal Bernardin, managerul Encore Events, a declarat că hotărârea a fost “absurdă” și că face apel la decizie.

“Mii de oameni mi-au scris spunând cât de mult au iubit expoziția și au învățat de acolo. Este realizată cu clasă și este artistică și arată respect”, a spus el.

Bernardin a spus că toate cadavrele expuse au fost obținute de la o fundație medicală din Hong Kong, care a obținut consimțămintele celor decedați. Consimțămintele ar fi fost date ori de persoana în cauză ori de o rudă a acesteia.

“Nu știu exact de unde provin cadavrele – tot ce știu este că am toate garanțiile din partea fundației că au verificat de două ori [că fiecare organ sau cadavru a fost donat] și că ei au fost respectuoși”, a spus Bernardin.

Un bilet la expoziția de la Paris a costat aproximativ 15.5 euro. Asemenea expozitii au avut loc în intreaga lume de zeci de ori ani la rând cu peste 30 milioane de oameni care le-au vizitat.

Surse:
couriermail.com.au
lepoint.fr
abcnews.go.com