Capăt de drum pentru expoziţiile de cadavre umane în Republica Cehă. Noua lege necesită consimţământul decedatului

Fost ministrul al apărării - Karla Šlechtová a impus o modificare a legii funerare (wikipedia)

La data de 7 iulie 2017, Republica Cehă a adoptat o lege prin care se cere consimțământul persoanelor decedate de a li se folosi trupurile după moarte. Orice organizator de expoziții care dorește să expună cadavre umane în Cehia în viitor, trebuie să prezinte un asemenea document. Astfel, Republica Cehă s-a alăturat țărilor care asigură protecția persoanelor decedate, precum și tratamentul demn al corpurilor acestora.

Organizatorii expozițiilor de corpuri umane plastinate, corpuri a căror proveniență este China, nu au reușit să prezinte consimțământului scris al celor decedaţi, care ar permite folosirea trupurilor lor după moarte. Asta a condus ca în ultimii ani să se înregistreze o rezistență tot mai mare împotriva controversatelor expoziții de cadavre umane în întreaga lume. Noua lege face în mod efectiv imposibilă existența unor astfel de expoziții în țara din centrul Europei.

Schimbările de lege urmează legilor recente din Franța (2010) și Israel (2012), care au interzis asemenea expoziții de corpuri umane din același motiv: incapacitatea organizatorilor de a furniza dovezi privind consimțământul persoanelor decedate de a li se folosi trupurile după moarte .

Există de asemenea suspiciuni rezonabile că acele cadavre au fost dobândite ilegal. Unii experți atrag atenţia asupra prizonierilor de conștiință chinezi ca posibilă origine a corpurilor. JVS Group, organizatorul ceh al ultimei expoziții “Corpurile: Exhibiţia” care s-a încheiat în iulie 2017 a prezentat poliției locale numai documente vamale care pretindeau că trupurile sunt exponate pentru care nu este necesară nici o dovadă de origine sau consimțământ pentru manipularea lor.

Această portiţă legală nu va fi posibilă acum conform noii legi care spune în mod clar că “nici corpurile umane și nici părțile lor, indiferent dacă au fost separate de corpuri sau nu”, nu pot fi clasificate drept obiecte.

Înainte de terminarea expoziției din Praga, un cetățean chinezo-canadian a aflat de eveniment din mass-media din străinătate și a venit în capitala cehă pentru a depune o plângere penală împotriva organizatorilor. Huang Wanqing a declarat că suspectează că unul dintre corpurile expuse ar aparține fratelui său care a dispărut în sistemul chinez de penitenciare.

“Corpurile: Exhibiţia” a fost criticată sever de către primarul districtului Praga 7, Jan Cizinsky, care a ordonat îngroparea cadavrelor. Poliția cehă a refuzat să acționeze în baza acestui ordin, pretinzând că nu există un precedent legal pentru aceasta.

Un număr de asociații medicale cehe, inclusiv Camera Medicală din Cehia, și-au exprimat obiecțiile, numind expoziția neetică și imorală. Organizațiile pentru drepturile omului din țară au fost susținute de proteste, iar poliția a primit mai multe plângeri penale.

Cu toate acestea, evenimentul a continuat timp de câteva luni, atrăgând neîntrerupt zeci de mii de persoane, inclusiv elevi din învățământul primar, fapt criticat puternic de ONG-ul “Lidská práva bez hranic” (Drepturile omului fără frontiere), care a avertizat școlile să nu viziteze exponatele.

David Matas, unul dintre experții care investighează originea cadavrelor plastinate, a declarat pentru Epoch Times că trupurile sunt rezulatul abuzului industriei de transplant din China. El spune că trupurile de la expoziție ar putea aparține prizonierilor neidentificați care după arestare au refuzat să-și dezvăluie identitatea pentru a-și proteja familiile și prietenii.

Matas este, de asemenea, co-autor al cărților  “Recoltarea Sângeroasă”  și “Organele Statului”. Potrivit investigațiilor sale, autoritățile chineze folosesc prizonieri de conștiință incluzând practicanți Falun Gong, creștini, tibetani și uiguri ca o sursă convenabilă de organe.

Ethan Gutmann, care a petrecut șapte ani investigând recoltarea forțată de organe în China, crede că pentru a afla adevărata origine a corpurilor, instanța ar trebui să dispună analiza de mostre ADN din toate cadavrele expuse și să fie comparate cu mostrele ADN ale chinezilor dispăruţi sau ale rudele acestora.