Coronavirusul ajunge oriunde legăturile cu China comunistă sunt apropiate

Ruinele Coloseumului din Roma antică(pixabay.com)

În ultimele săptămâni din 2019, un nou focar de coronavirus a avut loc în orașul Wuhan, în centrul Chinei. În timp ce lumea saluta intrarea într-un deceniu nou, Partidul Comunist Chinez (PCC) a ales să suprime informațiile despre criza emergentă până când aceasta nu a mai putut rămâne ascunsă.

La aproape două luni după ce autoritățile chineze continentale au recunoscut focarul și existența virusului contagios, criza s-a răspândit pe tot globul, ajungând la proporții epidemice în mai multe regiuni. Numărul infecțiilor de dincolo de granițele Chinei este acum de ordinul a zeci de mii, iar peste 1.000 de oameni au decedat din cauza virusului. Piața bursieră a scăzut pe măsură ce experții avertizează despre o posibilă recesiune economică.

O varietate de factori au facilitat răspândirea rapidă a coronavirusului, denumită oficial SARS-CoV-2 și boala pe care o provoacă, COVID-19. Globalizarea a adus popoarele lumii în contact mai strâns, crescând riscurile unei pandemii globale.

Cu toate acestea, regiunile cele mai afectate din afara Chinei au toate ceva în comun: relațiile strânse sau profitabile cu regimul comunist de la Beijing.

Criză medicală, pericol politic

Sub influența politică sau economică a Republicii Populare Chineze (RPC), multe entități și politicieni străini, inclusiv organizații internaționale, au fost influențați în așa măsură încât au ajuns să țină partea regimului comunist și au adoptat o poziție conciliantă față de sistemul comunist pernicios, închizând ochii la infracțiunile incalificabile comise de autoritățile chineze continentale.

În ultimele decenii, RPC și-a extins foarte mult puterea în sfera economică și geopolitică. Înșelând lumea prin relatarea „ascensiunii pașnice a Chinei”, regimul comunist a îndemnat guvernele străine și firmele internaționale să investească pe piețele din China în curs de dezvoltare rapidă.

Însă PCC nu și-a abandonat niciodată principiile ideologice de luptă de clasă și control totalitar. În cei 30 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen și de la începutul persecuției practicii spirituale Falun Gong în 1999 și până la persecuția sistematică de azi a tuturor credințelor și a gândirii independente, starea drepturilor omului în RPC s-a agravat continuu.

Adevărata natură a PCC-ului și a comunismului a fost cunoscută de mult timp cititorilor The Epoch Times. În urmă cu cincisprezece ani, The Epoch Times a publicat seria editorială a celor „Nouă comentarii despre Partidul Comunist”, declanșând o mișcare la firul ierbii în China pentru respingerea comunismului. Începând din 2004, peste 350 de milioane de oameni au renunțat la legăturile lor cu Partidul și organizațiile sale de tineret afiliate.

Coraborată cu mediul geopolitic deturnat de PCC de astăzi, distribuția geografică a ceea ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) numește acum o pandemie de coronavirus evidențiază pericolul fatal cu care se confruntă cei care se aliniază spectrului comunismului.

În afara Chinei, răspândirea COVID-19 a fost cea mai severă în Italia, Iran, Coreea de Sud și Japonia. Nu toate aceste țări sunt situate în apropierea Chinei, dar toate au interese extinse în RPC.

Italia, țara cea mai puternic afectată din afara Chinei, a fost prima (și singura) națiune G-7 care a semnat inițiativa “O Centură, Un Drum” a PRC (cunoscută și sub numele de One Belt, One Road). În încercarea de a-și susține economia slăbită, Italia a încercat, de asemenea, să controleze piața chineză pentru vânzarea produselor sale de lux.

Odată cu izbucnirea epidemiei care a forțat Roma să pună țara în carantină, astfel de perspective au fost suspendate.

De asemenea, Italia a semnat zeci de acorduri cu orașe-surori din China, iar orașele Milano, Veneția și Bergamo sunt incluse printre acestea. Acum, acestea sunt zonele cele mai afectate de virus.

În Orientul Mijlociu, Iranul a înregistrat o creștere a numărului de infecții, în special în rândul oficialilor guvernamentali.

Regimul iranian a avut un parteneriat strategic cuprinzător cu China începând din 2016, iar legăturile sale cu Beijingul au început cu mulți ani înainte. Încălcând sancțiunile internaționale, Iranul a importat din China materiale care sunt supuse embargoului, în timp ce continuă să vândă petrol Chinei. Republica Islamică a permis zboruri în, și din, cele patru orașe chineze importante până la sfârșitul lunii februarie.

Filmările de la fața locului realizate de cetățeni iranieni amintesc de tragedia care are loc la Wuhan, cu personalul medical suprasolicitat, pacienții disperați și sacii cu corpuri care acoperă podelele spitalelor.

Imagini de pe rețelele de socializare ale corpurilor de la morga Behesht-e Masoumeh din Qom, Iran. (captură de ecran)
Imagini de pe rețelele de socializare ale corpurilor de la morga Behesht-e Masoumeh din Qom, Iran. (captură de ecran)

Și, în timp ce cifrele oficiale făcute publice de autoritățile iraniene arată decese și cazuri confirmate care se situează sub numerele îmbolnăvirilor și deceselor raportate de Italia, este probabil că scara reală a focarului să fie semnificativ neraportată. Analizând datele disponibile, un epidemiolog citat de The Washington Post a estimat la 5 martie că numărul real al persoanelor infectate în Iran ar fi putut fi de până la 28.000, de aproape cinci ori mai mare decât raportările regimului iranian.

În Coreea de Sud, publicul a devenit din ce în ce mai critic în ceea ce-l privește pe președintele Moon Jae-in pentru că acesta a refuzat să interzică intrarea turiștilor chinezi în țară și, în schimb, a interzis doar intrarea celor care au călătorit recent în provincia Hubei, epicentrul epidemiei din China.

Peste 1,4 milioane de oameni au semnat o petiție la Casa Albastră Prezidențială prin care se solicită ca Moon să fie pus sub acuzare. Textul petiției notează: „Văzând răspunsul lui Moon Jae-in la noua epidemie, considerăm că el este mai mult un președinte pentru China decât pentru Coreea”.

Lecțiile de istorie

În ciuda proximității sale și a activității sale extinse cu China continentală, Taiwanul a cunoscut un număr relativ mic de infecții.

La 26 ianuarie, Universitatea John Hopkins a situat Taiwanul pe cea de-a  doua poziție în ceea ce privește riscul de răspândire a epidemiei în afara Chinei. Cu toate acestea, măsurile de prevenire robuste s-au dovedit eficiente.

Oficialii Taiwanului au început să îmbarce pasageri la bordul avioanelor și să-i evalueze la 31 decembrie 2019, după ce autoritățile din Wuhan au confirmat pentru prima dată focarul de coronavirus. La începutul lunii februarie, Taiwanul a interzis accesul resortisanților străini care au călătorit în RPC. Din 10 martie, există doar 47 de cazuri confirmate în Taiwan. Insula este privită ca un model pentru controlul epidemiei, în ciuda faptului că i-a fost negată în mod repetat participarea la OMS-ul prietenos cu China comunistă.

În opinia comentatorului Heng He, Taiwanul înțelege clar regimul comunist și ar putea fi singurul stat care a învățat lecțiile focarului SARS din 2003 – ce a luat naștere de asemenea în China.

În Hong Kong, care a avut milioane de rezidenți care încă de anul trecut au protestat împotriva atacului Beijing-ului asupra libertăților și statului de drept ale orașului, focarul a fost înăbușit în mod similar.

În schimb, Japonia, deși nu este aliniată geostrategic cu RPC, a plasat profitul în fața prudenței. Având milioane de chinezi care călătoresc în Japonia pentru cumpărături și vizitarea obiectivelor turistice anual, răspunsul țării de închidere a granițelor pentru cei sosiți din China a fost prea lent.

Recent, PCC a încercat să-și înfățișeze manipularea draconică a epidemiei de coronavirus ca pe un triumf al sistemului autoritar al partidului. Însă palmaresul istoric chinez este sobru. De-a lungul secolelor, ciumele și alte calamități au semnalat căderea dinastiilor imperiale.

Reflectând la lecțiile istoriei, așa cum au făcut cercetătorii antici chinezi, este evident că pandemia coronavirusului este o calamitate legată de PCC și de cei 70 de ani de guvernare brutală. Și astăzi, lumea este o comunitate interconectată. Orice țară, comunitate sau organizație care are legături prea strânse cu PCC și este înșelată de decepția lui va avea parte de consecințele negative ale acestei implicări.

Articolul în engleză poate fi citit aici