China trece la propaganda ofensivă privind Coronavirus

Sursa foto: Wikipedia

Acum când lumea este impânzită de pandemia COVID-19, Partidul Comunist Chinez (PCC) face ce știe el cel mai bine: aruncă vina oriunde altundeva numai unde trebuie nu. Vina pentru pandemie revine, desigur, însuși PCC și nimănui altcuiva.

Oficialii guvernamentali chinezi au speculat în mod deschis cum că SUA ar fi vinovată pentru virus, acuzând chiar militarii americani că au plantat virusul în China. În același timp, alți oficiali chinezi continuă cu povestea bizară a pieței din Wuhan pentru a explica răspândirea virusului.

Un simplu adevăr

Acuzațiile vin din partea a cel puțin doi oficiali chinezi de rang înalt ca răspuns la afimațiile consilierului pentru securitate națională a SUA, Robert O´Brien, care a spus că reacția întârziată și înșelăciunea din partea regimului chinez „a costat probabil lumea două luni, timp în care s-ar fi putut pregăti pentru focar”.

Este bine documentat faptul că PCC a împiedicat discuțiile despre acest focar care a izbucnit încă din octombrie 2019, a arestat medicii care au încercat să dea alarma în țară, a cenzurat traficul pe internet despre aceste lucruri și a întârziat săptămâni și luni implementarea măsurilor de prevenire.

Toate aceste eșecuri ale conducerii PCC au permis izbucnirea unui focar care inițial ar fi putut fi oprit, apoi s-a extins la o epidemie națională, și în cele din urmă transformându-se într-o pandemie globală, care se manifestă acum. Cronologia acestor evenimente este documentată de asemenea.

Acuzațiile nu au întârziat să apară

La o zi după acuzațiile făcute de O’Brien, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian a răspuns pe Twitter în engleză, scriind:

„Când a fost infectat primul pacient în SUA? Câte persoane sunt infectate? Care sunt numele spitalelor? Ar putea fi armata americană cea care a adus epidemia în Wuhan. Fiți transparenți! Faceți publice datele dvs! SUA ne datorează o explicație!”

Un astfel de răspuns detaliat a fost fără îndoială comandat și aprobat din vârful PCC. Mai mult, tonul răspunsului arată îngrijorarea profundă a conducerii PCC privind deteriorarea credibilităţii sale în mintea poporului chinez.

Poporul chinez este pe bună dreptate supărat pe guvernul său pentru tratamentul brutal al doctorilor precum Li Wenliang, care a fost împiedicat să avertizeze oamenii despre pericolul virusului chiar în primele zile ale focarului. Dr. Li a fost în cele din urmă arestat, forțat să semneze o confesiune falsă și a murit pe 7 februarie din cauza bolii care, potrivit PCC, nu reprezenta o amenințare pentru public.

Recenta cenzurare a unui alt medic, Ai Fen, care lucrează la un centru medical din Wuhan, epicentrul pandemiei COVID-19, a generat un nou val masiv de furie publică. Fen a fost cenzurat pentru că a continuat să repete realitatea că statul a ratat oportunitățile de a opri virusul.

Cu toate acestea, poporul chinez găsește modalități extraordinare să ocolească cenzura PCC, inclusiv folosirea caracterelor chinezești vechi de 3.000 de ani pentru a-și exprima furia față de politicile guvernului lor de distrugere a oricui pune la îndoială autoritatea sau competența sa.

Cum răspunde China la acuzațiile de cenzură

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a numit Statele Unite  ca fiind „imorală și iresponsabilă” pentru că SUA a spus că răspunsul întârziat al Beijingului la focarul de coronavirus a înrăutățit situația.

Mai mult, mass-media de stat din China a atacat Statele Unite pe diverse fronturi ideologice, declarând că valorile occidentale și democrația sunt insuficiente pentru a lupta împotriva coronavirusului, că rasismul și inegalitatea veniturilor vor însemna un tratament inegal și multe altele.

În mod ironic, publicația Global Times din China a acuzat Statele Unite de „politizarea virusului” pentru a obține avantaje în negocierile privind războiul comercial, pentru a pedepsi Huawei, precum și pentru a genera „sentimente anti-asiatice” și altele asemenea.

Iran o dă cu teorii conspiraționiste

Nu este surprinzător faptul că în urma izbucnirii masive a virusului în Iran, acesta și-a dus propaganda la un cu totul alt nivel.

Guvernul iranian a dat vina pe Statele Unite pentru „purtarea unui război cu arme biologice” împotriva Iranului. Aceasta este o acuzație destul de puternică, să acuzi Statele Unite de un act de război biologic. De ce ar face Teheran o astfel de acuzație? Răspunsul este simplu – infecția cu coronavirus a început din guvernul iranian. Virusul a decimat conducerea iraniană, 10% dintre membrii guvernului fiind infectați sau chiar pe moarte.

Dar având în vedere relația lor strânsă cu China și lipsa evidentă de pregătire pentru combaterea focarului, ar fi trebuit să fie de așteptat ca rata lor de infecție să fie mare. Dar adevărul nu-i este de folos Teheranului. Este mult mai ușor și mai util să exploreze teorii conspiraționiste.

Este interesant să ne întrebăm dacă atacul recent al Iranului  împotriva soldaților americani și britanici a fost un plan pentru a distrage atenția publicului iranian de la cauza reală a ratei ridicate de infecție cu COVID-19 în Iran.

Prin definiție, propaganda este menită să dezinformeze și să controleze narațiunea publică pentru a sprijini regimul guvernant, dar acest lucru este de asemenea periculos. Emiterea unor minciuni atât de mari încât să nu poată fi retrase, poate împinge regimurile să devină chiar mai agresive pentru a-și justifica minciunile și pentru a-și păstra pozițiile de putere. Adesea urmează o escaladare care ne poate duce rapid pe toți pe un drum care ar fi mai bine dacă ar fi evitat.

Articoul în engleză poate fi citit aici.