Țările cu focare majore de coronavirus au acționat cu întârziere datorită legăturilor strategice cu China

Sursa foto: Wikipedia

Italia, Coreea de Sud și Iranul au devenit epicentre ale focarului de coronavirus care a început în Wuhan, China. Experții au spus că legăturile economice și politice ale acestor țări cu China au facilitat răspândirea virusului care acum a fost declarat ca fiind o pandemie globală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Virusul din Wuhan a apărut la sfârșitul anului trecut și a infectat acum peste 167.515 de oameni din întreaga lume, numărul acestora fiind foarte probabil să crească, potrivit raportului OMS din 16 martie.

Marea majoritate a cazurilor semnalate după 25 februarie au fost din afara Chinei, cu Italia, Iran și Coreea de Sud figurând drept focare majore, iar o bună parte din totalul de decese la nivel global provin de acolo.

„Ceea ce inițial era privit ca un șoc în mare măsură centrat pe China este acum înțeles a fi o criză globală”, au spus experții Centrului de Studii Strategice și Internaționale(CSIS), Stephanie Segal și Dylan Gerstel într-o analiză publicată miercurea trecută.

Deoarece criza crește incertitudinea și duce la ceea ce Segal și Gerstel numesc „volatilitatea pieței financiare văzută ultima dată în timpul ultimei crize financiare globale”, cei preocupați de situația din Italia, Iran și Coreea de Sud au discutat cu The Epoch Times despre cauza acestei situații și legăturile acestor țări cu China.

Dependența Italiei de China

China este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Italiei, iar comunitatea chineză de imigranți este una dintre cele mai mari din țară. Experții și politicienii consideră că relația economică și politică a Italiei cu China a contribuit la criza coronavirusului din țară.

Până acum, în Italia au murit 2.158 de persoane din cauza virusului Wuhan, în timp ce 21.222 sunt infectate.

Voluntarii Protecției Civile din Italia efectuează controale de sănătate pe aeroportul Guglielmo Marconi

Andrea Delmastro Delle Vedove, un politician italian din partidul național-conservator Fratelli d’Italia (Frații Italiei), a declarat pentru The Epoch Times că actuala criză arată că interdependența față de China poate fi problematică.

„Desigur, coronavirusul deschide un scenariu tulburător. Ne arată că interdependența de China poate fi o problemă nu numai din punct de vedere economic sau industrial, ci și chiar d.p.d.v. al securității naționale și al programelor de profilaxie națională”, a spus Delle Vedove, membru Fratelli d’Italia în comisia pentru afaceri externe.

Delle Vedove are motive de îngrijorare. Peste 3 milioane de turiști chinezi au vizitat Italia în 2018, potrivit Reuters. Primele trei cazuri de coronavirus au apărut în Italia la sfârșitul lunii ianuarie, două dintre ele implicând turiști, potrivit The Guardian.

Acest lucru a  determinat țara să închidă rutele de transport cu China. Pe măsură ce virusul și sentimentul anti-chinez s-au intensificat, companiile chineze din Italia și-au intensificat de asemenea încercările de schimbare a opiniei publice.

Compania chineză de electronice Xiaomi a donat zeci și mii de măști FFP3 în Italia săptămâna trecută, potrivit unei postări pe Facebook din 5 martie de pe pagina companiei. Dar Delle Vedove a spus că acest lucru a contribuit și mai mult la creșterea temerilor.

„De asemenea, ne temem de ei când ne aduc cadouri, deoarece dacă coronavirusul nu ar fi ajuns aici, nu am fi avut nevoie de măștile lor și am fi putut face față coronavirusului dacă ei ar fi raportat imediat adevărul despre acest demon, născut în China”, a spus politicianul.

Coroborând cu Delle Vedove, doi experți ai think tank-ului de politică externă Carnegie, Paul Haenle și Lucas Tcheyan, au scris într-o analiză luna trecută că „opacitatea continuă a Beijingului nu a făcut decât să alimenteze speculații suplimentare cu privire la adevăratele origini ale crizei și la nivelul de extindere al acesteia.”

În timp ce Delle Vedove și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „demonul născut în China”, președintele italian, Sergio Mattarella, a vizitat o școală din Roma cu studenți în mare parte chinezi la începutul lunii trecute pentru a calma sentimentul anti-chinez și a-și arăta prietenia față de China, potrivit Reuters.

După gestul de prietenie al lui Matharella față de China, liderul chinez Xi Jinping i-a mulțumit într-un mesaj citit de ambasadorul Chinei la Roma, Li Junhua, în cadrul unui concert la palatul prezidențial câteva săptămâni mai târziu, a informat ANSA, o agenție italiană de știri.

“Acesta este încă un gest concret care arată că adevărata prietenie se vede în momentele grele și sunt profund emoționat”, se arată în scrisoarea lui Xi.

Pentru Delle Vedove, acesta este însă un motiv de îngrijorare. El a acuzat China că nu este o țară sigură și transparentă și că nu respectă nicio regulă, folosindu-le doar în avantajul său, în ciuda faptului că este membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Contactele la nivel înalt ale Iranului cu China

În timp ce în Europa virusul s-a răspândit din Italia, în Orientul Mijlociu s-a răspândit din Iran. Experții spun că focarul de coronavirus de acolo indică contacte la nivel înalt între regimul iranian și cel chinez.

Dezinfecția districtului Sadeghiyeh din Teheran, Iran

Rapoartele arată că zborurile Mahan Airlines au continuat între diferite orașe iraniene și chineze, în ciuda interdicției declarate de regimul iranian la 31 ianuarie, periclitând astfel sănătatea publică din Iran și din întregul Orient Mijlociu.

Compania aeriană a publicat un comunicat de presă în data de 2 februarie pe site-ul companiei unde afirma că zborurile din și către China sunt oprite până la sfârșitul lunii februarie.

„După cum @khamenei_ir știe deja, cea mai bună apărare biologică ar fi fost să spună poporului iranian adevărul despre virusul din Wuhan atunci când s-a răspândit din China în #Iran. În schimb, el a menținut zborurile Mahan Air din și către epicentrul virusului din China și i-a arestat pe cei care au raportat despre asta”, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-un mesaj pe Twitter la data de 13 martie.

Mahan Airlines a fost sancționată de trezoreria SUA în 2011 pentru legăturile sale cu Corpul Gărzii Revoluționare Iraniene, o filială a armatei iraniene care a fost declarată ca fiind o organizație teroristă de către administrația Trump anul trecut.

Manjari Singh, un expert pe probleme din Orientul Mijlociu din cadrul Middle East Institute din New Delhi, a declarat într-un e-mail pentru The Epoch Times că situația Iranului este interesantă, deoarece țara este izolată din cauza sancțiunilor economice și politice, și cu toate acestea, tot a fost afectată de pandemie.

„Prin urmare, acest lucru înseamnă că țara nu este atât de izolată precum se credea că este!” spus ea.

Un raport al Radio Farda, un post de radio care emite în limba persană pentru Radio Europa Liberă, și susținut de Congresul Statelor Unite, a susținut ceea ce a spus Manjari. În raport se arată că, în ciuda interdicției, un zbor al Mahan Airlines(W578) a zburat de la Beijing la Teheran pe 21 februarie.

„Mai mult, primul focar a izbucnit în orașul Qom care este un oraș religios și unde au loc multe pelerinaje, dar este și orașul în care sunt înființate cele mai multe proiecte chinezești. Deci, legătura cu China este acolo”, a spus Singh.

Nicole Robinson, cercetător asistent pentru Orientul Mijlociu din cadrul Heritage Foundation cu sediul în Washington, a declarat de asemenea într-un e-mail pentru The Epoch Times, că sute de studenți și clerici juniori chinezi studiază în Qom.

Singh a spus că de la început a existat o mușamalizare masivă și o lipsă de transparență cu privire la focarul virusului în Iran.

„Probabil că Iran nu a dorit să îi fie afectat comerțul cu China și de aceea a tratat răspândirea virusului cu indiferență și nu a făcut-o publică. Nu au fost luate măsuri de precauție și călătoriile din și către China nu au fost verificate “, a spus Singh.

Un raport al The Atlantic întărește preocupările lui Singh și ale lui Robinson. La data de 4 și 5 martie, două zboruri de evacuare care transportau cetățeni chinezi au fost lăsate să plece din Teheran către provincia Gansu din China, iar la aterizare s-au găsit 11 pasageri infectați din 311 care au fost testați de autoritățile chineze în aeroport.

În timp ce presa de stat iraniană, Agenția de Știri a Republicii Islamice (IRNA), a declarat că până la data de 15 martie au murit 724 de persoane din cauza coronavirusului, Secretariatul Consiliului Național de Rezistență a Iranului (NCRI), un grup opus regimului, a declarat la data de 14 martie, că de fapt sunt mai mult de 4.500 de morți.

Radio Farda a raportat de asemenea pe 9 martie mușamalizarea regimului iranian și a citat site-ul de știri pro-Rouhani Entekhab care a spus că în țară, numărul morților de coronavirus trece de 2.000.

Furie în Coreea de Sud datorită concilierii cu China

Pe măsură ce criza coronavirusului s-a intensificat în Coreea de Sud, s-a intensificat  și sentimentul anti-China în interiorul țării. Oamenii au învinovățit Guvernul că nu a impus restricții de călătorie în China din primele zile ale focarului.

Bruce Klinger, cercetător senior la The Heritage Foundation pentru Asia de Nord-Est, a spus că oamenii nu sunt mulțumiți deoarece președintele sud-coreean Moon Jae-in se bazează pe China să îi faciliteze dialogul cu Coreea de Nord înainte de alegerile pentru Adunarea Națională(Parlament Unicameral) care urmează să aibă loc pe 15 aprilie.

„Virusul Corona a avut un impact devastator asupra economiei sud-coreene. Criticii îl acuză pe Moon că a fost prea conciliant cu Beijingul și a ezitat să impună restricții de călătorie vizitatorilor chinezi în primele etape ale focarului”, a declarat Klingner într-un e-mail pentru The Epoch Times.

Publicul sud-coreean a devenit furios pe președintele Moon, după ce acesta a trimis echipamente medicale în valoare de 5 milioane de dolari în Wuhan în primele zile ale focarului. Când virusul s-a răspândit cu rapiditate în Coreea de Sud și problemele s-au agravat, publicul a învinovățit China pentru lipsa serviciilor de sănătate.

Înștiințare pe geamul unei farmacii din Korea de Sud care spune că toate măștile s-au vândut.

Începând cu data de 11 martie, peste 1,4 milioane de sud-coreeni au semnat o petiție pe site-ul prezidențial cerând ca președintele Moon să fie pus sub acuzare pentru modul de gestionare a crizei de coronavirus și pentru politicile sale pro-China.

„Cu cât președintele Moon Jae-in este mai preocupat de problema coronavirusului din China, cu atât este mai probabil să fie văzut ca fiind președintele Chinei, nu președintele Coreei de Sud”, se arată în petiție.

„În Coreea, prețul măștilor faciale a crescut de mai mult de 10 ori și s-au vândut toate stocurile. Din cauza deficitului, oamenilor le-a fost greu să mai cumpere măști”, spune petiția.

Petiția a acuzat de asemenea guvernul sud-coreean că nu a restricționat cetățenii chinezi să mai intre în țară, iar astfel 5 milioane de chinezi au intrat în Coreea de Sud după izbucnirea virusului.

Articolul în engleză poate fi citit aici.