Inițiativa chineză “Un Drum, O Centură” a condus la o pandemie globală

(pixabay.com)

Inițiativa chineză “Un Drum, O Centură”(cunoscută ca și BRI – One Belt, One Road) a refăcut vechile rute de tranzacționare din cadrul “Drumului Mătăsii” al Imperiului Mongol care legau Asia de Europa, dar acum cu rezultate istorice neașteptate. Precum conducătorii mongoli din secolul al XIII-lea, conducerea PCC spera că BRI îi va ajuta să își realizeze cele mai mari ambiții de extindere a influenței comerciale și politice în toată Asia și Europa.

Iar dacă luăm în calcul nivelurile masive de investiții străine directe, BRI ar fi putut cu siguranță să ofere Chinei o posibilitate de a merge chiar mai departe de atât. Ar fi extins supremația economică și politică a Beijingului în toată Europa de Vest, Africa și America.

Pentru prima dată în istorie, China s-a putut vedea cum devine centrul global de influență pentru comerț, tehnologie și producție. Dar, bineînțeles, marea schemă a Beijingului presupunea ca centrul gravitațional al economiei globale să fie mutat din Statele Unite și dus în China.

Pandemia a fost adusă lumii de către BRI

Dar mai degrabă decât dezvoltarea economică și triumful politic global, marile planuri ale regimului chinez au adus un posibil dezastru asupra întregii lumi.

La momentul scrierii acestui articol, virusul care este extrem de contagios și mortal – COVID-19 continuă să se răspândească în tot mai multe țări. De fapt, este comparat cu răspândirea ciumei negre de la mijlocul anilor 1300.

Paralelele istorice dintre acestea două sunt uimitoare, cel puțin.

De exemplu, precum pandemia de ciumă neagră, coronavirus a început tot în China. Mai mult, precum ciuma, acest nou coronavirus mortal a călătorit spre Vest urmând îndeaproape traseul BRI al Chinei, de-a lungul Iranului (Persia) și către Europa prin porturile italiene.

Vecinii din jurul Chinei au o rată de infecție scăzută

Precum în cazul ciumei, comerțul cu China este un factor major, dar cu siguranță nu este singurul. Unele țări care au legături economice sau strategice strânse cu Beijing au de suferit cel mai mult. Pe de altă parte, unii parteneri comerciali din apropierea Chinei au reușit să evite ratele mari de infecție și deces.

De exemplu, Japonia și Coreea de Sud au ambele relații comerciale puternice cu China. Cu toate acestea, Japonia, care are multe fabrici situate în China, la data de 11 martie are mai puțin de 500 de persoane infectate. Și începând cu 10 martie, deși Coreea de Sud a raportat anterior ca având 7.513 de cazuri, se poate observa cum ratele de infecție scad pentru a patra zi la rând fără să aibă orașe în carantină.

Cele mai notabile sunt însă Taiwanul și Hong Kong-ul. Ambele țări au un trecut  anticomunist înverșunat și se află foarte aproape de China. Și totuși, la data de 11 martie, Taiwanul are una dintre cele mai mici rate de infecție din lume, raportând mai puțin de 50 de cazuri.

Acest lucru se datorează în mare măsură acțiunilor urgente pe care guvernul Taiwanului le-a luat. Aceste măsuri au inclus o interdicție de călătorie în China, Hong Kong și Macau, interdicția exporturilor de măști chirurgicale pentru a păstra o aprovizionare națională și coordonarea rapidă a datelor privind rutele de călătorie ale celor infectați pentru identificarea rapidă a persoanelor noi infectate.

Este o situație similară și în Hong Kong. La data de 6 martie, acesta a avut doar 97 de persoane infectate și două decese, chiar dacă se află exact în nasul Chinei.

Fără îndoială că antipatia constantă a orașului față de guvernul comunist din China a limitat călătoriile către și din China, ceea ce implicit a redus la maximum expunerea la virus. Un factor cheie este și experiența Hong Kong-ului cu focarul SARS din 2002. Igiena riguroasă și măștile faciale au devenit o parte din viața cetățenilor din Hong Kong, mai mult decât în alte țări.

Iran este una din țările cele mai puternic lovite de Coronavirus

În schimb, tovărășia politică, precum și comerțul s-au dovedit a fi unele din cele mai eficiente căi de transmitere a virusului. În Orientul Mijlociu, relația strategică a Iranului cu China a însemnat o expunere crescută la boală și, astfel, o rată mai mare de infecție și de deces.

Cu sute de lucrători chinezi în Iran, impactul pandemiei a ajuns până la vârful conducerii Iranului, cu cel puțin 23 de membri ai parlamentului(10 la sută dintre parlamentarii iranieni) fiind infectați.

Alți membri ai conducerii iraniene care au murit din cauza bolii îi includ pe Mohammad Mirmohammadi – un confident apropiat și consilier al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei. De asemenea, a murit clericul Hadi Khosrowshahi, fostul ambasador al Iranului la Vatican, precum și un membru ales recent în Parlament.

Printre membrii infectați ai conducerii Iranului se mai numără Iraj Harirchi – ministrul adjunct al sănătății, precum și Masoumeh Ebtekar – vicepreședinte pentru femei și afaceri de familie, Mojtaba Zolnour – președinte al comitetului pentru securitate națională și afaceri externe al parlamentului iranian. Conducerea Iranului continuă să plătească un preț ridicat pentru parteneriatul cu PCC.

Italia este din nou un punct de intrare în Europa

În Europa, Italia este un alt exemplu cu rezultate similare, din mai multe motive. Fiind un membru în Grupul celor Șapte (G-7), și având o situație dificilă, Italia a văzut investițiile chineze ca pe o sursă pentru modernizarea infrastructurii sale atât de necesare. Economia țării a fost împovărată de o populație îmbătrânită şi de nivelurile astronomice ale datoriilor, și paralizată de diviziunea politică.

Din aceste motive, Italia a condus țările europene din G-7 să susțină din toată inima  investițiile propuse de BRI în porturile și infrastructura din Genova precum și în alte locuri.

Cu toate acestea, unii consideră statutul de membru al BRI al Italiei și valul rezultat de resortisanți chinezi ca fiind cauza expunerii la boală și a ratelor ridicate de infecție și deces în afara Chinei. La 10 martie, Italia are 631 de decese și peste 10.000 de infectați, cu o rată de deces de 5%, cu mult mai mare decât media globală de 3,4%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Muncitorii chinezi parte a BRI pot fi vinovați parțial pentru ratele mari de infecție și de fatalitate din Italia. Dar cea mai probabilă cauză este imigrația ilegală semnificativă a resortisanților chinezi în Italia și alte națiuni europene. Acești doi factori, în combinație cu populația îmbătrânită din Italia, au dus la ratele neobișnuit de mari de infecție și mortalitate din cauza patogenului. Într-o demonstrație uimitoare de determinare, întreaga națiune de 60 de milioane de oameni este acum în carantină.

În loc să fi condus economia globală în secolul XXI, Partidul Comunist Chinez (PCC) și inițiativa sa BRI, o distrug de fapt. În Italia, fabricile sunt închise, deoarece orașele se află acum în săpămâni de carantină.

Regula pare să fie că acele națiuni care ignoră atrocitățile PCC în favoarea câștigului economic vor culege ceea ce au semănat. Visul PCC de dominație mondială s-a transformat într-un coșmar pentru cei care s-au aliat cu liderii comuniști din China.

Consecințele pandemiei globale pe care China a adus-o asupra întregii lumi abia încep să se vadă. Marile companii dau bir cu fugiții din China acum mai mult decât înainte.  Interdicțiile de călătorie către China sunt globale, și chiar activitățile economice și comerciale cu China sunt drastic încetinite faţă de cum au fost în urmă cu doar câteva săptămâni.

Pe scurt, lumea pe care China spera să o farmece și să o domine este acum una mult diferită și nu este atât de dornică să asculte ce are de spus PCC.

Sursa articolului poate fi citită aici