Protestul din 25 aprilie 1999, Beijing, China. Un eveniment care a schimbat China pentru totdeauna

Acum 21 de ani, pe data de 25 aprilie 1999 în Beijing, China, a început cea mai crudă și nemiloasă persecuție din istoria umanității: persecuția impotriva Falun Gong și a practicanților Falun Gong. Această persecuție a fost denumită de către experții internaționali pe probleme privind China, ca fiind “o nouă formă de rău pe această planetă”. Aceasta deoarece persecuția a implicat întregul aparat de stat chinez, s-a întins pe o perioada de 21 de ani, încă continuă, și implică recoltarea de organe pe viu de la prizonierii de conștiință Falun Gong închiși în sistemul de închisori chineze, pentru credința lor în aceste trei principii universale: Adevăr, Compasiune, Toleranță.

Vom încerca în continuare să facem un sumar al acestei persecuții abominabile, ce legătură are cu această criză umanitară provocată de virusul covid-19, pe care fiecare din noi o trăim acum, și cum putem ieși din această situație.

Falun Gong, cunoscută și sub numele de Falun Dafa, este o disciplină spirituală tradițională chineză ce are la bază principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă, şi un set de 5 exerciţii line denumite “qigong”. Practica a fost adusă în fața publicului din China în 1992 și ani la rând a câștigat cele mai prestigioase premii și distincții din partea guvernului chinez.

În 1999, când guvernul chinez a înțeles că practica este mai populară decât Partidul, acesta a început o campanie de defăimare și discreditare a practicii și a practicanților Falun Gong  din China.

Pe 25 aprilie 1999, peste 10.000 de practicanți Falun Gong s-au adunat în fața Biroului Consiliului de Stat pentru Petiţii din Beijing, pentru a depune petiții către Guvern și a le spune liderilor guvernamentali despre hărțuirea continuă a Falun Gong organizată de câțiva oficiali de rang înalt. Evenimentul a ajuns pe paginile ziarelor din întreaga lume, și este considerat a fi cea mai mare și mai pașnică manifestaţie de la masacrul din Piaţa Tiananmen.

Deşi părea că apelul pașnic a decurs bine, iar mulţimea de practicanţi a plecat la fel de liniştită cum a venit, la câteva ore după asta, Jiang Zemin declara că dacă nu poate învinge Falun Gong, Partidul va deveni un “obiect al batjocurii”. În vara aceluiaşi an, regimul chinez a lansat o persecuţie de o brutalitate fără precedent împotriva Falun Gong care continuă şi în zilele noastre în China continentală.

În această persecuție, sute de mii – dacă nu chiar milioane de practicanți sunt ilegal încarcerați în lagărele de muncă chinezești și închisori, constituind cea mai mare populație de prizonieri de conștiință din țară. Zeci de mii de practicanți au fost supuși torturii de către polițiști și agenți de securitate. Alte milioane de practicanți se confruntă cu lipsuri, pierderea locurilor de muncă, expulzare din școală și alte forme de discriminare sistematică.

Dar cel mai groaznic aspect al acestei persecuții este recoltarea forțată de organe pe viu de la practicanții Falun Gong în China, pentru profit.

În 2016, David Matas – avocat canadian specializat în drepturile omului, David Kilgour – avocat şi fost secretar de stat al Canadei şi jurnalistul american de investigaţie Ethan Gutmann și-au unit eforturile pentru a publica un raport independent intitulat „Recoltarea sângeroasă / Carnagiul: O actualizare” – care arată că spitalele chineze au transplantat, începând din anul 2000, între 60.000 şi 100.000 de organe anual. Numărul de transplanturi efectuate în aceşti ani este estimat la 1,5 milioane. Acest lucru a creat o industrie de transplant de organe, in valoare de miliarde de dolari.

La 1 martie 2020, un tribunal independent din Londra, prezidat de Sir Geoffrey Nice QC, care anterior condusese judecarea lui Slobodan Milošević în cadrul Tribunalului Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, a emis o hotărâre finală în care spunea: ” Membrii tribunalului sunt siguri – în unanimitate și fără îndoială – că în China, recoltarea forțată de organe de la prizonierii de conștiință, s-a practicat o perioadă mare de timp, și a implicat un număr foarte substanțial de victime. […] Practicanții Falun Gong au fost probabil singura si principala sursă pentru furnizarea de organe”.

În aceeași hotărâre, Tribunalul China mai concluziona: “Orice persoană sau organizație care interacționează într-un mod substanțial cu Republica Populară Chineză, ar trebui să știe faptul că interacționează cu un stat criminal”.

În fața brutalității neîncetate, practicanții Falun Gong au rămas neclintiți. Au demonstrat bunătate, pace și rațiune. Prin toate formele de tortură prin care au trecut, practicanții au demonstrat că nimic nu poate să le miște inima de compasiune și credința lor fermă în principiile Adevăr-Compasiune-Toleranță. În istoria mișcărilor politice ale PCC, niciun grup nu a reușit să supraviețuiască atunci când Partidul l-a selectat pentru persecuție. Cu excepția Falun Gong.

De asemenea, în ultimii 21 de ani, nu a existat niciun incident în care vreun practicant să se răzbune prin violență. Dimpotrivă, practicanții consideră că poliția care participă la persecuție nu este decât victimă a propagandei PCC. Practicanții nu au încetat niciodată să spună poliției despre Falun Gong și adevărul despre persecuție, pentru că ei nu vor ca aceștia să comită crime care rănesc oameni buni.

An de an, practicanții continuă să spună publicului motivul pentru care persecuția nu este corectă și cer oamenilor să ajute la oprirea ei. Când regimul comunist chinez a ales să persecute și să calomnieze Falun Gong, practicanții și-au asumat responsabilitatea de a spune oamenilor de ce regimul face ceea ce face, pentru a împiedica inducerea în eroare a oamenilor.

Practicanții descriu crimele regimului chinez și îi ajută pe oameni să renunțe la PCC și la organizațiile sale afiliate. Practicanții nu țin ură împotriva PCC, dar își riscă siguranța pentru a le spune oamenilor să renunțe pentru a-i ajuta. Ei nu sunt implicați în politicile Chinei, nu sunt motivați politic, și nu au intenția să se implice în politică. În Taiwan și în țările democratice occidentale, practicanții nu devin preocupați de partide sau alegeri politice. Ei participă adesea la evenimentele comunității locale pentru a introduce practica în rândul publicului și sunt adesea onorați de guvernele și comunitățile locale. Acesta este modul în care practica funcționează în țările normale.

Chiar și după 21 de ani de persecuții, Partidul Comunist Chinez nu s-a oprit din persecutarea practicanților Falun Gong și continuă să mintă cu privire la existenta acestei persecuții în China. De fapt, regimul chinez nu recunoaște niciunul din genocidele pe care le-a adus asupra poporului chinez, precum: Marea Foamete din China, Revoluția Culturală, Masacrul din Piața Tiananmen, persecutarea practicantilor Falun Gong, etc. În ultimii 70 de ani de când este la putere, și în ultimii 21 de ani de persecuție ai pașnicilor practicanți Falun Gong, Partidul Comunist Chinez a demonstrat că nu este nicio crimă de la care să se dezică și nicio minciună pe care să nu o spună pentru a-și menține puterea și a putea continua cu persecuțiile acelora pe care îi consideră că îi amenință supremația. De altfel, liderii chinezi au spus în discursurile lor că “Moartea este motorul care duce istoria înainte”.

Mai mult, Partidul Comunist Chinez nu s-a limitat doar la teritoriul Chinei cu aceste lucruri, ci a inclus în politicile sale internaționale că lucruri precum Tibet, Taiwan și Falun Gong sunt subiecte tabu și au acuzat statele, instituțiile, și chiar mass-media care discută despre aceste lucruri în mod deschis,  că “lezează imaginea Chinei”. Astfel, China a încercat mereu în “infectarea” lumii cu cea mai periculoasă boală a ultimilor 100 de ani: comunismul.

Modul de acțiune al Partidului Comunist Chinez în această pademie globală cauzată de Covid-19, nu este cu nimic diferit față de cum a acționat în trecut. Și acum, a continuat cu minciunile si cenzura, refuzând să facă publice din timp, datele pe care le avea la dispozitie cu privire la răspândirea virusului. A demonstrat încă odată că Partidul are prioritate în fața morții a milioane de oameni. De aceea, acest virus a mai fost denumit virusul Partidului Comunist Chinez.

Aceasta criză ne-a învățat că nu putem să ne încredem în cele spuse de Partidul Comunist Chinez, nu trebuie să mai negociem principii, și trebuie să ne delimităm de Partidul Comunist Chinez și practicile josnice ale acestuia. Pandemia cauzată de virusul Covid-19, este un apel la reconsiderarea obligațiilor noastre morale, și ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra societății noastre și asupra noastră.

De aceea, probabil că unul din răspunsurile la această pandemie, îl putem găsi în trecut, în acele învățături autentice ale Chinei pe care comunismul a încercat cu atâta înverșunare să le distrugă după ce a preluat puterea. În China antică oamenii credeau în armonia dintre cer, pământ și omenire. Când aveau loc dezastre majore, toată lumea, de la împărați până la cetățeni obișnuiți, avea tendința de a privi în interior pentru a vedea dacă a făcut ceva greșit, fapt ce ar fi putut duce la un dezechilibru. Își corectau apoi greșelile și se îmbunătățeau.

În fiecare an, pe 25 aprilie, practicanții Falun Gong din întreaga lume, stau în fața ambasadelor și consulatelor chineze, într-un apel pașnic, pentru a onora pe practicanții Falun Gong uciși și torturați de Partidul Comunist Chinez în China, și pentru a aduce la cunoștința lumii întregi aceste crime.