În popor se spune: „Sănătatea e mai bună decât toate.” În general, oamenii consideră sănătatea fizică și mentală ca fiind primul pas pentru a avea o viață împlinită și armonioasă. Oare există o metodă prin care să ne îmbunătățim sănătatea fizică, psihică și mentală dar care să nu coste nimic și să nu ceară mult efort, cu excepția dorinței de a ne îmbunătăți constant ca persoană?
Răspunsul vine din înțelepciunea Chinei antice, unde se credea că sănătatea corpului fizic este legată de sănătatea minții, iar acest echilibru este realizat prin cultivarea sinelui persoanei și a energiei vitale a corpului. Practicile de a cultiva și a balansa energia vitală împreună cu îmbunătățirea caracterului moral sunt denumite în China și pe întreg teritoriul Asiei ca fiind căi de cultivare a sinelui sau QiGong.
Practicile de QiGong cultivă energia vitală sau „qi” care circulă în corp prin așa-numitele „meridiane energetice” ale corpului, iar o persoană poate să se îmbolnăvească când această energie este diminuată sau dezechilibrată. Sănătatea poate fi restaurată prin suplinirea energiei vitale cu energie proaspătă și deblocarea meridianelor energetice prin efectuarea unor exerciții specifice. În China, aceste practici de QiGong au o istorie de mii de ani și formează fundația spirituală a civilizației chineze.
O astfel de practică este Falun Dafa, cunoscută de asemenea ca Falun Gong, și este o practică străveche a minţii, corpului şi spiritului, profund înrădăcinată în tradiţia chineză. Baza spirituală a acestei practici este fondată pe calitățile supreme ale universului: Adevăr – Compasiune – Toleranță. Aceste trei valori reprezintă esența învățăturilor Falun Dafa, pe care practicanții școlii aspiră să le respecte în viața de zi cu zi. Falun Dafa include, de asemenea, și cultivarea corpului, care este realizată prin efectuarea a cinci exerciții line. Aplicarea principiilor Falun Dafa împreună cu efectuarea exercițiilor specifice practicii, ajută practicanții să obțină în timp o stare de altruism, echilibru interior și sănătate fizică.
Falun Dafa a fost făcută publică în 1992 în China, de către domnul Li Hongzhi. În doar șapte ani, până în 1999, practica s-a răspândit rapid pe tot teritoriul Chinei datorită efectelor benefice asupra sănătăţii și a contribuției sale la renaşterea culturii tradiţionale chineze. La nivel global, practica ajunsese la acea vreme la peste 100 de milioane de oameni, devenind cea mai populară practică de QiGong din întreaga lume. Oameni de toate vârstele, din diferite straturi sociale şi culturale, au dobândit sănătate fizică, echilibru mental, îmbunătăţire morală şi înălţare spirituală, de pe urma practicii. În prezent, este practicată în peste 114 ţări din întreaga lume.
În 2016, la ședința anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică, a fost publicat un studiu privind rata de supraviețuire și îmbunatățire a sănătății pacienților care aveau cancer sau boli în stadii terminale și care practicau Falun Gong în China. Studiul a fost realizat de mai mulți cercetători și institute medicale în perioada 2000 – 2015 și a inclus examinarea a 152 de pacienți care aveau diverse tipuri de boli terminale și o rată de supraviețuire mai mică de 12 luni. Durata de practică a Falun Gong a fost de aprox. 53 de luni, iar după aprox. 1,3 luni s-au putut vedea primele efecte ale practicii. 96,7% dintre pacienții examinați au raportat eliminarea completă a simptomelor bolilor. Studiul notează că practica Falun Gong poate ajuta pacienții cu cancer în stadiu terminal să supraviețuiască semnificativ mai mult timp, pe lângă îmbunătățirea notabilă a simptomelor de boală.
De asemenea, au fost realizate mai multe studii în China, Taiwan, Rusia, America de Nord, privind beneficiile practicii Falun Gong, iar pacienții examinați au concluzionat că practica Falun Gong le-a îmbunătățit mult sănătatea sau i-a ajutat să renunțe la vicii precum tutun, alcool, etc.
A fost demonstrat că psihologia este un factor important în influențarea stării de sănătate a unei persoane, prin aceea că starea mentală poate fi afectată de diverși factori externi, ceea ce poate conduce inevitabil la boli. Una din caracteristicile distinctive ale Falun Gong este că pune elevarea stării mentale pe primul loc în cultivarea personală. Prin cultivarea moralității urmând Adevăr – Compasiune – Toleranță și prin efectuarea exercițiilor fizice specifice Falun Gong, practicanții devin sănătoși în mod natural. De asemenea, Falun Gong ajută la eliminarea obiceiurilor nesănătoase, îmbunătățirea aptitudinilor sociale, iar acestea generează un impact social bun per ansamblu.
Falun Dafa are patru exerciții line care se efectuează în picioare și unul în poziția lotus. Aceste exerciții sunt potrivite oricărei vârste, sunt ușor de învățat și sunt o cale cu adevărat unică și eficientă pentru îmbunătățirea sănătăţii fizice și stării mentale.
Exercițiile Falun Gong pot fi practicate individual sau în grup și pot fi efectuate pentru diferite perioade de timp, în funcție de nevoile și abilitățile fiecărui practicant. Ele sunt practicate de obicei în parcuri, în campusuri universitare sau în alte spații publice, sau individual acasă. Puteți găsi un loc de practică specific locației dvs. AICI.
O descriere detaliată a practicii o puteţi citi în cartea Falun Gong, capitolul IV. Cartea poate fi citită online şi gratuit AICI.
O introducere completă în practica Falun Dafa, cărțile Falun Dafa, articolele, materialele audio și video se pot descărca gratuit la ro.falundafa.org
De ce este persecutată Falun Dafa în China?
În conformitate cu estimările guvernului chinez, Falun Gong, care a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1992, număra, doar șapte ani mai târziu peste 70 de milioane de practicanți în China.
Falun Gong a devenit, după cum s-a exprimat US News and World Report în 1999: „cea mai mare organizație voluntară din China, mai mare chiar decât Partidul Comunist” care număra la momentul respectiv 65 de milioane de membri.
Popularitatea școlii Falun Dafa a stârnit invidia liderului Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, care a declanșat la 20 iulie 1999 o persecuţie brutală împotriva şcolii, care continuă şi în prezent. Milioane de practicanţi au fost închişi şi torturaţi în lagăre de muncă̆, centre de spălare a creierului și alte centre de detenție. Persecuția împotriva Falun Dafa ce are loc în China este unul dintre cele mai grave cazuri de încălcare a drepturilor omului existente la ora actuală în lume, Partidul Comunist Chinez ajungând să ucidă practicanții Falun Dafa prin recoltarea de organe pe viu de la aceștia.
Guvernul chinez a încercat să cenzureze cât mai mult informațiile despre încălcările drepturilor omului care au loc în China, cu toate acestea, ușor ușor, adevărul a ieșit la iveală.
În 2015, China recunoaște indirect uciderea practicanților Falun Gong pentru organe printr-un anunț făcut în presă de către Huang Jiefu, fost vice-ministru al sănătății și actual șef al Comitetului pentru Donarea de Organe, conform căruia de la 1 ianuarie ar fi urmat să înceteze practica recoltării organelor de la prizonieri executați.
În aprilie 2016, este adoptată Rezoluția Consiliului Asociației Medicale Mondiale (WMA) cu privire la donarea organelor în China, prin care a fost reafirmată Rezoluția Consiliului WMA privind donarea organelor în China adoptată în mai 2006, în Franța, la Divonne-les-Bains prin care îi cere Chinei să înceteze de urgență practica de a folosi deținuții ca donatori de organe, pe următoarele considerente:
- Declarația WMA privind Donarea și Transplantul de Organe și Țesuturi Umane subliniază importanța alegerii libere și în cunosțință de cauză în donarea de organe;
- Declarația menționează în mod explicit că prizonierii și alte persoane aflate în custodie nu sunt în măsură să dea acordul în mod liber și, prin urmare, organele lor nu trebuie utilizate pentru transplant;
- Au fost raportate cazuri de executare a prizonierilor chinezi și organele lor recoltate pentru donare;
- WMA își reiterează poziția că donarea de organe se realizează prin consimțământul liber și informat al potențialului donator.
În iunie 2016, raportul independent intitulat “Recoltarea sângeroasă / Carnagiul: o actualizare” concluzionează că Partidul Comunist Chinez a organizat o industrie masivă de recoltare de organe de la deţinuţii politici – în principal aderenţi Falun Gong. Trei anchetatori independenți – David Kilgour, David Matas, şi Ethan Gutmann – au publicat în comun un raport actualizat de 680 de pagini privind natura la cerere și scara transplantului de organe în China, constatând că volumul transplantului este mult mai mare decât se estimase anterior.
În iunie 2019, Tribunalul China – un tribunal independent din Marea Britanie, concluzionează că în China prizonierii de conștiință au fost și continuă să fie uciși pentru organele lor “la scară semnificativă”.
Tribunalul China – Tribunal Independent privind Recoltarea Forțată de Organe de la Prizonieri de Conștiință în China, prezidat de Sir Geoffrey Nice QC, cel care a condus de asemenea acuzarea în cazul lui Slobodan Milosevic la Haga pentru atrocitățile comise în fosta Iugoslavie, a concluzionat la 17 iunie într-o decizie luată în unanimitate că “Nu există nicio dovadă a faptului că uciderea practicanților Falun Gong pentru organe a fost oprită și tribunalul este convins că aceasta continuă”.
Asociația Cherish Humanity a inițiat o petiție adresată Președintelui României pentru a condamna public recoltarea forțată a organelor de la practicanții Falun Gong din Republica Populară Chineză. Pentru a semna petiția, faceți click AICI.