Serbia deportează o practicantă Falun Gong pentru a doua oară

Șapte practicanți Falun Gong au fost reținuți ilegal într-un centru de detenție de la periferia capitalei Serbiei, Belgrad, în decembrie 2014.

După ce au fost ridicați cu forța la sosirea lor la un hotel, autoritățile sârbe i-au acuzat de amenințarea securității naționale a țării în timpul celui de-al treilea summit al Chinei (CEE) care avea loc pe 16-17 decembrie în Belgrad.

Cu câteva zile în urmă, istoria s-a repetat pentru unul din cei deținuti.

Victoria, oficial al administrației publice și practicantă a practicii spirituale Falun Gong (Falun Dafa), a fost reținută pentru 10 ore și deportată pe 27 septembrie de pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, înapoi către capitala Sloveniei, Ljubljana, unde fusese în prealabil într-o călătorie de afaceri, pentru a participa la evenimente la nivelul Uniunii Europene. Datorită anulării unui zbor, Victoria a fost nevoită să călătorească prin Belgrad. La aterizarea în Serbia, a aflat că datorită incidentului din 2014, ea are interdicție de a intra în Serbia, lucru de care nu știa. După o mulțime de probleme, s-a întors acasă în Sofia pe 28 septembrie.

“Am simțit persecuția directă asupra Falun Gong din China”, își amintește Victoria.

“În timp ce mă aflam pe aeroportul din Belgrad și mă întrebam cum este posibil ca asta să mi se întâmple mie, am văzut o reclamă imensă cu Banca Chinei. În acel moment am zâmbit lăuntric, și mi-am spus: ‘lucrurile sunt clare’. Este evident de ce China își permite să interfereze atât de puternic în politicile interne ale Serbiei, în ciuda faptului că țara își dorește să fie membră a Uniunii Europene.”

Experiența Victoriei ridică întrebări îngrijorătoare privind influența financiară și politică a Chinei comuniste în Serbia, mai ales când țara urmărește să fie membră a Uniunii Europene, și este de așteptat să urmeze principiile acesteia privind democrația, respectarea drepturilor omului, justiția și egalitatea de șanse.  

“După ce am trecut printr-o asemenea situație pentru a doua oară, am realizat că drepturile omului sunt una din cele mai sensibile cauze pentru care merită să lupți. Dar nu realizăm aceste lucruri si considerăm că ni se cuvin, la fel de simplu precum considerăm firesc să avem apă curentă sau căldură. Dar nu este așa.”