Vaticanul se predă Chinei

Foto: Pixabay.com
  • ,,Un regim totalitar nu face compromisuri. Acesta vrea capitulare totală.” – cardinalul Joseph Zen, fost episcop emerit al Hong Kong-ului, thetablet.org, 9 febaruarie 2020.
  • ,,Ei trimit mulțimea în gura lupilor. Este o trădare incredibilă.”– cardinalul Joseph Zen, Reuters, 20 septembrie 2018.
  • ,, Așadar, situația este omenește vorbind, fără speranță pentru Biserca Catolică: Pentru că ne putem aștepta oricând la comuniști să persecute Biserica, și în plus acum, credincioșii catolici nu primesc niciun ajutor de la Vatican. Vaticanul ajută guvernul chinez  prin faptul că se predă și îi dă totul în mână”– cardinalul Joseph Zen, catholiccitizens.org, 16 februarie 2020.
  • Uniunea Sovietică s-a prăbușit în parte pentru că Vaticanul a contestat-o. Papa Benedict al XVI-lea a văzut pericolul prezentat de China. ,,Cred că tendințele ideologice fundamentale ale marxismului au supraviețuit căderii formei politice pe care au avut-o până în prezent… În primul rând,  nu trebuie să uităm că există țări importante care sunt guvernate de partide marxiste: China, Vietnam, Coreea de Nord , Cuba “. – Papa Benedict al XVI-lea, Humanitas.ci, 5 mai 2005.
  • Vaticanul poate încă sprijini disidenți precum cardinalul Zen și să respingă o conciliere periculoasă cu Beijing. Dacă nu, regimul chinez va putea elimina și înrobi creștinismul pentru a-și consolida dictatura diabolică.
Biserica Catolică din China este „ucisă”, în timp ce Biserica Romano-Catolică stă și privește, a scris cardinalul Joseph Zen, fost episcop emerit al Hong Kong-ului, într-un apel pe care l-a trimis celor 223 de cardinali din lume. “Un regim totalitar nu face compromisuri”, a spus el. „Acesta vrea capitulare totală”.

“Înainte ca cineva să fi auzit de COVID-19, exista o preocupare tot mai mare cu privire la intențiile și brutalitatea regimului comunist chinez”, a scris George Weigel, distinsul comentator american cu privire la religia catolică.

… despre adunarea uigurilor în lagăre de concentrare; despre atacurile regimului asupra comunităților religioase, inclusiv discreditarea și demolarea bisericilor catolice după semnarea acordului cu Sfântul Scaun; despre mutările militare agresive ale regimului în marea Chinei de Sud; despre crearea unui aparat de securitate internă de tip orwellian prin tehnologia de recunoaștere facială; despre clasamentul cetățenilor chinezi în funcție de convingerea lor politică (în sensul supunerii față de ceea ce dictează Partidul Comunist Chinez); despre spionajul internațional condus adesea din spatele unor asa-zise companii de tehnologie independente precum Huawei; despre atacurile digitale neobosite asupra Taiwanului; despre inițiativa globală chineză „O centură, Un drum”, care încătușează financiar țările din lumea a treia, de regimul de la Beijing. – George Weigel

În ciuda acestei reputații îngrozitoare, în 2018, Vaticanul a semnat un pact cu China. Pactul avea scopul de a rezolva diviziunea istorică dintre „biserica nerecunoscută” de regimul chinez, în care episcopii erau aprobați de Roma dar respinși de Beijing, și episcopii „recunoscuți” de regim, dar nerecunoscuți de Vatican. Primul grup reprezintă adevărata Biserică Chineză, al doilea este o marionetă a Partidului Comunist Chinez. Biserica Catolică a semnat pactul pentru reconcilierea și „normalizarea” statutului Bisericii Catolice din China. Desigur, riscul este că Vaticanul a devenit „purtătorul de cuvânt” al Beijingului.

Unii episcopi anti-regim au fost deja înlocuiți de clerici mai aproapiați Beijingului. Unul este Vincent Guo Xijin, un episcop nerecunoscut de regimul chinez dar recunoscut de Roma; Guo a renuțat la post în favoarea lui Vincenzo Zhan Silu, care este recunoscut de Partidul Comunist. Un alt episcop nerecunoscut de regim este Pietro Zhuang Jianjian, fiind solicitat de asemenea de Vatican să facă loc pentru episcopul aprobat de regimul chinez, Giuseppe Huang Bingzhang. Se pare că Roma înlocuiește disidenții catolici cu clerici care sunt mai supuși regimului. John Fang Xingyao, președintele Asociației Chineze Catolice Patriotice, a declarat la un eveniment sponsorizat de Partidul Comunist că „dragostea pentru patrie trebuie să fie mai mare decât dragostea pentru Biserică”.

Biserica Catolică din China este „ucisă”, în timp ce Biserica Romano-Catolică stă și privește, a acuzat cardinalul Joseph Zen, fost episcop emerit al Hong Kong-ului, într-un apel pe care l-a trimis celor 223 de cardinali din lume în septembrie anul trecut, dar care abia acum a fost făcut public. Cardinalul Zen, episcop emerit al Hong Kong-ului din 2002 până în 2009, locuiește în partea de est a insulei. “Un regim totalitar nu face compromisuri”, a spus el. „Acesta vrea capitulare totală”.

Regimul chinez știe că cardinalul Zen este un pericol pentru ideologia și dictatura regimului. Liu Bainain, un vicepreședinte al bisericii conduse de stat, a remarcat: „Dacă episcopii Chinei ar fi toți ca el, atunci ar fi periculos precum Polonia” – o referire la atacul fostului Papă Ioan Paul al II-lea asupra comunismului sovietic din Europa. “Episcopul Zen, a spus el pentru Reuters, “este un prea bine cunoscut adversar al comunismului”.

Cardinalul pare să se îngrijoreze că milioane de catolici din China se vor simți abandonați și trădați. „Ce vor face cu privire la episcopii care nu sunt recunoscuți de China?”, a întrebat părintele Bernardo Cervellera, membru al Institutului Pontifical pentru Misiuni Străine. „Sau cei care sunt în închisoare sau cei care nu vor să aparțină bisericii patriotice, ce se va întâmpla cu ei?”. Acestea sunt întrebările pe care le pune Cardinalul Zen, iar Vaticanul refuză să răspundă. Episcopul Joseph Fan Zhongliang din Shanghai, de exemplu, care a murit în 2014, a fost un lider proeminent al comunității catolice nerecunoscute de regim din China, care a fost închis timp de 20 de ani în provincia Qinghai, unde munca lui era să care cadavrele la un cimitir.

Cardinalul Zen, în apelul său către Vatican, a detaliat câteva din crimele regimului chinez:

Bisericile creștine au fost distruse de autorități. Două milioane de creștini și budiști sunt ținuți în detenție; învățăturile creștine au fost reinterpretate confrom cu doctrina socialistă; bisericile din provincia Hunan au fost nevoite să înlăture afișele cu cele Zece Porunci și să le înlocuiască cu citate ale președintelui Xi Jinping; bisericile din provincia Jiangxi au primit ordin să scoată picturile biblice și crucile și să le înlocuiască cu portrete ale președintelui; în unele zone, toate decorațiunile de Crăciun din public au fost interzise; în decembrie, creștinii aparținând ,,bisericilor de acasă” care nu sunt recunoscute de Partidul Comunist, li s-a ordonat să se abțină de la a celebra Crăciunul în public.

Este ,,războiul Chinei asupra creștinilor. Președintele Xi Jinping a declarat că toți membrii partidului trebuie să fie ,,ateiști marxiști convinși și să nu își găsească credința în nicio religie”.

Autoritățile chineze folosesc macarale pentru a da jos cruci și alte simboluri creștine, și să le înlocuiască cu steagul partidului și poze ale președintelui Xi și ale fostului lider al Partidului Comunist, Mao Zedong. Imaginile cu Fecioara Maria au fost de asemenea înlocuite cu imagini ale „conducătorului poporului” Xi, în timp ce cele Zece Porunci au fost suprascrise cu citate din Xi. Regimul a dărâmat biserici întregi. Mulți episcopi catolici au dispărut. Predicile ținute în bisericile aprobate de regim vor exclude acum cel mai probabil pasajele din Biblie considerate subversive din punct de vedere politic (precum povestea lui Daniel) sau vor include propagandă comunistă. În decembrie anul trecut, o instanță chineză a condamnat un preot la nouă ani de închisoare, după ce acesta a numit Partidul Comunist Chinez “incompatibil din punct de vedere moral cu credința creștină”. Soarta unor episcopi eroi nu este cunoscută. James Su Zhimin, care a petrecut aproape 24 de ani în închisorile chineze, este încă arestat.

Cardinalul Zen, care în luna februarie anul acesta a fost distins cu prestigiosul premiu ”Campion al democrației chineze Wei Jingsheng”, numit după disidentul chinez Wei Jingsheng, este unul dintre cei mai proeminenți critici ai regimului comunist. Potrivit cardinalului Zen:

În 1974, înainte de sfârșitul revoluției culturale, când am reușit să mă întorc acasă pentru a-mi vizita rudele pe care nu le mai întâlnisem de 26 de ani, am văzut lucruri de neimaginat! Întreaga țară devenise un lagăr de concentrare! Religiile dispăruseră, bisericile erau închise sau tranformate în fabrici, biserica parohiei mele devenise ,,magazinul poporului”, unde se vindeau produse alimentare și alte bunuri. După reformele economice și deschiderea tării, am putut să predau multe seminarii în China între 1989 si 1996 și am văzut cum partidul umilea credincioșii catolici și pe episopii lor. Astăzi sunt câteva concepte marxiste rămase în această țară comunistă: doar ateismul, persecuția și dictatura supraviețuiesc.

Unii lideri catolici, însă, par că sunt în regulă cu asta. Șeful Academiei Pontificale de Științe Sociale, episcopul Marcelo Sánchez Sorondo, a descris regimul chinez ca fiind „cel mai bun implementator al doctrinei sociale catolice”.

Papa Benedict al XVI-lea i-a acordat cardinalului Zen libertatea de a vorbi despre problemele ce implică biserica din China. Tot Papa Benedict al XVI-lea l-a numit cardinal. În schimb, regimul chinez a numit elevarea lui un act ostil. Odată cu venirea lui Papa Francis la Vatican, cardinalul Zen a devenit un disident. Când Vaticanul a semnat acordul cu China, cardinalul Zen a zburat la Roma pentru a face un apel personal Papei. Dar a fost ignorat.

Cum a reacționat Vaticanul la noua nemulțumire a cardinalului Zen? Criticându-l. Decanul Colegiului Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re, l-a atacat pe cardinalul Zen. “Biserica”, a explicat cardinalul Zen, “se află sub persecuție în China. Atât Biserica recunoscută de regim, cât și cea nerecunoscută. De fapt, biserica nerecunoscută este sortită să dispară. De ce? Pentru că nici Sfântul Scaun nu ajută. Episcopii mai in vârstă sunt pe moarte, au rămas mai puțin de 30 de episcopi în Biserica nerecunoscută și nu au mai fost hirotonisiți alți preoți”.

Cardinalul Zen a spus:

Situația este, omenește vorbind, fără speranță pentru Biserca Catolică. Deoarece ne putem aștepta oricând ca comuniștii să persecute Biserica, și mai mult decât atât, credincioșii catolicii nu mai primesc niciun ajutor de la Vatican. Vaticanul ajută guvernul chinez, predându-se, dându-le totul în mână.

Aceasta nu este prima dată când cardinalul Zen a atacat diplomația Vaticanului. El i-a cerut deja secretarului de stat Pietro Parolin să demisioneze. ,,Ei dau mulțimea în gura lupilor. Este o trădare incredibilă”, spune cardinalul Zen. El îl descrie pe Parolin, cel mai înalt diplomat din Vatican și negociatorul principal în acordul cu China, ca pe cineva care disperțuiește eroii credinței. ,,El ar trebui să demisioneze. Nu cred că el are credință. Este doar un bun diplomat într-un sens profan, lumesc”. Parolin a acordat, de asemenea, un interviu fără precedent pentru Global Times, organul de propagandă a Partidului Comunist Chinez în limba engleză.

,,Se pare că nimeni nu poate rezista ispitei de a intra pe piața din China, pentru deodorante, mașini – sau chiar enoriași, nici măcar Vaticanul”, notează cărturarul japonez Yi-Zheng Lian. Pactul cu China, spre exemplu, pare să fi condus deja la tăcerea Papei Francisc cu privire la protestele din Hong Kong. Într-un interviu acordat revistei franceze catolice La Vie, Cardinalul Zen a atacat tăcerea Vaticanului cu privire la Hong Kong:

Sfântul Scaun nu a scos niciun cuvânt de la începutul acestor proteste. Roma nu mai îndrăznește să critice guvernul chinez, căruia i-a vândut Biserca Chineză.

În timpul Războiului Rece, câțiva cardinali din Roma au încercat să mulțumească Uniunea Sovietică. În Cehoslovacia, Vaticanul a interzis hirotonisirea clandestină a preoților într-o biserică care nu era aprobată de guvern. De asemenea, Vaticanul l-a marginalizat pe faimosul arhiepiscop anti-comunist maghiar József Mindszenty în favoarea unei înțelegeri cu regimul sovietic. Asta pare să fie ceea ce ar dori China să facă cu creștinii săi.

Odată cu alegerea cardinalului polonez Karol Wojtyla, care a luat numele de Papa Ioan Paul al II-lea, Vaticanul și-a schimbat politica, iar prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței – viitorul Papa Benedict al XVI-lea – a respins marxismul.

La un an de la alegerea lui Papa Ioan Paul al II-lea, secretariatul Comitetului Central al Partidului Comunist s-a întâlnit pentru a evalua impactul pontificatului Papei și a emis o directivă către KGB: „Utilizați toate posibilitățile pe care Uniunea Sovietică le are la dispoziție pentru a preveni noile politici inițiate de Papa polonez “. Ordinul a fost semnat de ideologul șef al Partidului Comunist, Mikhail Suslov, și de doi lideri ai Uniunii Sovietice, Konstantin Chernenko și Mihail Gorbaciov. Moscova nu se temea de pacifiștii catolici, ci de noul rival șef de la Roma.

Uniunea Sovietică s-a prăbușit în mare parte pentru că Vaticanul a contestat-o. Papa Benedict al XVI-lea a văzut pericolul Chinei. ,,Cred că tendințele ideologice fundamentale ale marxismului au supraviețuit căderii formei politice pe care au avut-o până în prezent”, a spus Papa Benedict al XVI-lea.

Aceste idei vor continua să determine conflictul spiritual. În primul rând, nu trebuie să uităm că țări importante sunt guvernate de partide marxiste: China, Vietnam, Coreea de Nord, Cuba.  – Papa Benedict al XVI-lea

Ambasadorul SUA pentru libertatea religioasă internațională, Sam Brownback, a declarat în urmă cu un an că regimul chinez este în război cu credința”. Vaticanul poate sprijini în continuare disidenți precum cardinalul Zen și să respingă o conciliere periculoasă cu Beijing. Dacă nu, regimul chinez va putea elimina și înrobi în continuare creștinismul pentru a consolida dictatura diabolică a țării.

Sursă: Gatestone Institute