Recoltarea sângeroasă a Chinei, construită pe spatele prizonierilor de conștiință Falun Gong

Practicanții Falun Gong, Eric Jia și mătușa sa Lorrita Liu, țin o fotografie a membrilor familiei care sunt încă persecutați în China. FOTO: Giovanni Portelli
Redăm mai jos interviul unei familii chineze decimate de persecuția la care sunt supusi în China practicanții Falun Gong, către publicația The Catholic Weekly în Sydney. Recoltarea de organe pe viu, arestările arbitrare, tortura și munca forțată sunt încă de actualitate pentru practicanții Falun Gong din China de astăzi.

“Pot să vă arăt o fotografie de familie?”, Mă întreabă Lorrita Liu spre finalul interviului nostru. Femeia în vârstă de 38 de ani din orașul Xi’an, provincia Shaanxi, China, ia cu grijă o fotografie înrămată dintr-o geantă și mi-o arată.

“Pentru tine”, spune ea într-o engleză stâlcită, “asta este singura fotografie de familie”.

În fotografie este Lorrita și cele două surori ale sale, cei doi nepoți și mama ei. În fotografie nu sunt tați, nici soți. Ei zâmbesc în fotografie, dar sub zâmbete, membrii acestei familii poartă o suferință teribilă.

Tatăl lui Lorrita, Jialu Liu, a decedat de la un atac cardiac brusc, provocat de persecuțiile intense din partea autorităților chineze. “El a cedat din cauza presiunii”, spune Lorrita.

În centrul fotografiei se află chipul blând al mamei lui Lorrita, în vârstă de 72 de ani, Yuhua Li, care tocmai a fost eliberată dintr-un centru de spălare a creierului din orașul Xi’an cu o zi înainte de interviul nostru. Aceasta a fost pentru a cincea oară când femeia în vârstă a fost arestată. A fost torturată, bătută în repetate rânduri, electrocutată cu bastoane electrice, privată de somn timp de trei zile la rând și trimisă într-un lagăr de muncă forțată timp de un an.

Lorrita Liu vorbind cu The Catholic Weekly din Sydney. FOTO: Giovanni Portelli

Lorrita arată spre sora ei, Chun xia Liu din fotografie. În prezent, este deținută în centrul de detenție al districtului Xincheng din orașul Xi’an. A fost arestată împreună cu mama ei pe 22 martie anul acesta. Asta este pentru a doua oară când a fost arestată.

Eric Jia, nepotul de 19 ani a lui Lorrita, este de asemenea în fotografie. El și-a însoțit mătușa pentru interviu pentru a asista la traducere, deoarece engleza lui este mai fluentă. În timp ce majoritatea adolescenților de 19 ani din Australia se gândesc la examene sau joacă jocuri pe calculator, Eric își face griji dacă tatăl său, Ye Jia, care este încă în China, va scăpa de o formă brutală de persecuție care i-ar putea lua viața.

Eric nu știe unde se află tatăl său în prezent. A fost eliberat din detenție anul trecut și se străduie din răsputeri pentru a se face dispărut, astfel încât autoritățile chineze să nu-l poată prinde din nou. “A fost torturat”, spune Eric. “A fost legat de un pat și poliția i-a turnat niste substanțe chimice în gură și apoi el a vărsat sânge. A fost bătut de gardieni.”

Ce a făcut această familie chineză obișnuită pentru a determina guvernul chinez să-i persecute atât de feroce?

Ei sunt practicanți ai unei forme de meditație care are rădăcini în cultura antică chineză numită Falun Gong sau Falun Dafa. Practica are ca fundamente principiile Adevăr, Compasiune și Toleranță și promovează sănătatea fizică și mintală.

O fotografie a membrilor familiei lui Lorrita Liu și a lui Eric Jia, practicanți Falun Dafa, care încă sunt persecutați în China. FOTO: Giovanni Portelli

Mama lui Lorrita, Yuhua Li – bunica lui Eric – a fost prima din familie care a început practica de meditație Falun Gong.

“Ea s-a recuperat după o boală serioasă datorită Falun Gong”, spune Eric.

“Așa a început toată familia să practice, deoarece au văzut beneficiile.”

În 1999 în China erau aproximativ 100 de milioane de practicanți Falun Gong.

În urma introducerii sale în China, în 1992, de către dl. Li Hongzhi, guvernul chinez a promovat de fapt practica, deoarece acesta a văzut beneficiile pentru sănătate ale populației care se transformau în economii pentru sistemul de sănătate al țării. Totuși, când numărul practicanților a devenit mai numeros decât membrii Partidului Comunist Chinez (PCC), guvernul și-a schimbat drastic tonul, văzând în schimb practica de meditație ca o amenințare pentru autoritatea partidului. Falun Dafa era de asemenea considerată ca fiind o revenire a culturii antice chineze, cultură pe care PCC a încercat s-o distrugă în anii Revoluției Culturale.

Astfel, în 1999, persecuția brutală a Falun Gong a început la comanda lui Jiang Zemin, președintele de atunci al PCC. Această persecuție, care continuă neabătută până astăzi, implică lagărele de muncă, centrele de spălare a creierului și toate formele de tortură, inclusiv privarea de somn și abuzul sexual.

După începerea persecuției, tatăl lui Eric s-a dus la Beijing pentru a adresa o petiție pentru Falun Gong. Acesta a fost începutul persecuției familiei. “El a fost primul din familia mea care a fost arestat”, a spus Eric.

“Dacă ai fost la Beijing, primești mai multă pedeapsă. El este ținta principală a persecuției din familia noastră, plus el este bărbat. A treia și a patra oară când a fost arestat în 2002, când aveam trei sau patru ani, poliția a venit la noi acasă. Bunicul meu și cu mama au baricadat ușa și nu i-au lăsat să intre. Tatăl meu s-a gândit că dacă va continua să rămână acasă, poliția va veni din nou și din nou, iar familia noastră nu va avea o viață liniștită “.

Tatăl lui Eric a decis că trebuie să plece de acasă pentru a permite familiei să trăiască fără hărțuirea constantă a poliției.

“În noaptea aceea a sărit de pe fereastră, de la apartamentul nostru de la etajul trei, pentru că poliția stătea în fața ușii noastre 24 de ore pe zi. A fost grav rănit. I-a luat aproximativ trei luni să se recupereze… Nu s-a putut întoarce acasă și avem foarte puțin contact cu el. Tocmai a fost eliberat din închisoare și încă este pe fugă pentru că bunica și mătușa mea au fost arestate cu doar câteva luni în urmă.”

Bunica și mătușa lui Eric au fost torturate în timpul detenției.

“Bunica și mătușa au fost private de somn. Au fost electrocutate cu bastoane electrice și au făcut muncă forțată. “

El a spus că bunica sa a fost supusă unei forme de tortură numită “banca tigrului”, unde a fost imobilizată într-o poziție verticală timp de câteva zile, fără hrană sau apă.

Această persecuție se desfășoară în ciuda faptului că în China nu există o lege care să facă Falun Gong ilegal. Eric a explicat că oamenii sunt reținuți în locuri numite “închisori negre”, adică închisori ilegale. În centrele de spălare a creierului, deținuții sunt forțați să vizioneze videouri cu propagandă care demonizează Falun Gong, 24 de ore pe zi.

Alte grupuri minoritare sunt de asemenea persecutate de guvernul chinez, inclusiv creștinii, tibetanii și uigurii. În 2006, raportorul special al ONU pentru tortură a concluzionat că 66% dintre deținuții de conștiință din China sunt practicanți Falun Gong.

Dar această poveste îngrozitoare a persecuției devine și mai îngrozitoare, existând dovezi că în ultimii 18 ani, prizonierii de conștiință Falun Gong sunt folosiți ca bancă de organe vii de către guvernul chinez și uciși la cerere pentru organele lor.

După ce guvernul a început să persecute Falun Gong și să rețină practicanții în lagăre, numărul transplanturilor de organe din China a explodat brusc.

Din punct de vedere cultural, poporul chinez nu a practicat în mod tradițional donarea voluntară de organe și țara nu are un sistem adecvat de donare de organe. Creșterea bruscă a transplanturilor este un mister.

Avocatul internațional pentru drepturile omului, David Matas, investighează recoltarea forțată de organe în China de mai mult de un deceniu și a co-autorizat o carte cu fostul secretar de stat canadian pentru Asia – Pacific, David Kilgour JD, numită Recoltarea Sângeroasă: Uciderea practicanților Falun Gong pentru organele lor.

Ambii investigatori sunt nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace. Matas și Kilgour estimează că zeci de mii de practicanți Falun Gong au fost uciși pentru organele lor.

Prin cercetarea lor, ei au descoperit că practicanții Falun Gong eliberați din detenție raportează în mod curent că li se făceau teste de sânge cât se aflau în captivitate, în timp ce prizonierilor nepracticanți Falun Gong nu li se făceau aceste teste. În mod evident, ei nu erau testați pentru îngrijiri medicale, deoarece în același timp erau și torturați. Trebuia să existe un alt motiv pentru acele teste.

Desigur, pentru ca transplantul de organe să aibă loc trebuie să existe compatibilitate de sânge și țesut și de aceea în majoritatea țărilor durează de obicei mult timp pentru a găsi un organ compatibil pentru transplant. În China, cu toate acestea, un transplant cu un organ compatibil poate avea loc în termen de 24 de ore din moment ce o cerere a fost făcută.

Guvernul chinez nu a răspuns niciodată în mod satisfăcător la întrebarea de unde provin toate organele, în ciuda unei cereri din partea raportorilor speciali ai Organizației Națiunilor Unite. Asociația Medicală Mondială a cerut să fie aplicate sancțiuni autorităților medicale chineze.

Eric spune că tatălui său i-au fost făcute două teste de sânge în timp ce era în detenție. Când l-am întrebat care este cea mai mare frică a lui relativ la membrii familiei sale care se află încă în China, a spus fără ezitare: “Recoltarea de organe”.

Numărului de practicanți Falun Gong uciși pentru organele lor în fiecare an se ridică între 60.000 și 100.000, conform ultimului raport a lui David Matas și David Kilgour din 2016. Se crede de asemenea că organele sunt adesea extrase din oameni în timp ce aceștia sunt încă în viață.

În timp ce practicanții Falun Gong erau reținuți, torturați, uciși și li se recoltau organele în ultimii 18 ani, guvernele străine au păstrat în mare parte tăcerea, cu câteva excepții. Deoarece China este considerată un partener comercial important, acest fapt are fără îndoială mult de-a face cu tăcerea.

Programul recent al televiziunii ABC – Patru Colțuri, cu emisiunea “Putere și Influență” (5 iunie 2017), a evidențiat modul în care guvernul chinez poate influența și manipula media străină, afacerile și politica, chiar aici, în Australia, folosind banii ca mijloc de a suprima orice critică a guvernului chinez.

Lorrita, nepotul ei Eric și mama lui au fost norocoși să ajungă în Australia după ce li s-a acordat viză de protecție și apoi ședere permanentă.

Mulți alții în China nu sunt atât de norocoși.

“Pentru persoanele care au cazier curat, este mai ușor să obțină un pașaport și să părăsească China”, spune Eric. “Dacă au fost în închisoare și au ceva în cazier, este practic imposibil. Practicanții Falun Gong nu au voie să iasă din China. Tatălui meu nu i s-a dat pașaport chiar și atunci când a fost eliberat din închisoare anul trecut. “

Lorrita a mai spus că este extrem de dificil pentru un practicant Falun Gong din China să obțină reprezentare juridică pentru a da în judecată autoritățile chineze din cauza riscului foarte real ca avocații să fie puși în închisoare.

Eric și Lorrita speră cu disperare că guvernul australian va salva membrii familiei lor încă în China.

Recent, ei au prezentat o petiție guvernului australian intitulată “Ajutați-ne familia”. De asemenea, ei speră că vor fi introduse legi care să facă ilegal ca cetățenii australieni să poată călători în străinătate pentru a beneficia de transplanturi cu organe din surse ilegale.

“Sper ca mai mulți oameni vor conștientiza această problemă și vor vorbi despre asta”, spune Eric. “A fost trecut așa de mult timp. Oameni au fost uciși timp de 18 ani, oameni care cred în Adevăr, Compasiune și Toleranță. Acest lucru ar trebui să înceteze cât mai curând posibil. “

“În China există multe familii ca noi”, spune Lorrita, tinând încă în mâini fotografia familiei sale.

“Multe mii de familii, dar cred că noi suntem norocoși aici. Putem vorbi liber. Multe familii din China și-au pierdut copiii, soții, soțiile. Ei nu pot face nimic. Pur și simplu îndură persecuția. Cred că poporul australian este foarte amabil, deci cred că oamenii își pot folosi vocea și ajuta Falun Gong “.

Sursa: www.catholicweekly.com.au