La data de 6 iulie 2017, chirurgul chinez Enver Tohti Bughda care a făcut o operație de transplant de organe în anul 1995, a oferit dovezi în fața unor comisii din Parlamentul Irlandei.
Comisiile mixte pentru Afaceri Externe, Comerţ şi Apărare din Parlamentul Irlandei au ținut o dezbatere privind problema recoltării de organe din China. La dezbatere au participat dl. Enver Tohti Bughda precum și experți care au investigat traficul și recoltarea de organe din China de peste un deceniu, precum David Matas și Ethan Gutmann, ambii find nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea lor.
Experții au făcut o serie de recomandări către comisii, și anume guvernul să interzică “turismul de organe” – metodă prin care cetățenii călătoresc în străinătate pentru a primi un transplant de organe. Astfel de interdicții există deja în Israel, Taiwan, Italia și Spania.
“Dacă vreți să acționați, acesta este momentul critic, acesta este momentul critic”, a declarat Gutmann comisiilor.
De asemenea, dr. Enver Tohti a oferit dovezi solide, relatând cum a fost trimis să efectueze o operație de recoltare de organe pe un civil din China.
“De fiecare dată când povestesc despre asta, simt că fac o confesiune”, a spus el înainte de a începe.
” ‘Cum se transformă în ucigași cei mai respectați oameni din societate?’ Aceasta este întrebarea care mi se pune cel mai des.
Pentru a înțelege asta, trebuie înțeleasă societatea chineză unde sunteți un membru al societății programat în totalitate, gata să-și îndeplinească sarcina fără a pune întrebări.”
El a comparat societatea chineză cu romanul distopic al lui George Orwell ‘1984’, doar că asta se întâmplă “…în lumea reală”.
Recoltarea de organe poate fi urmărită până în 1990, spune dr. Tohti. La acea vreme era ” un doctor tânăr și energic”, iar pe durata vizitelor sale a văzut cel puțin 3 copii cu cicactrici rezultate de la recoltarea de organe.
În 1995, doi chirurgi șefi i-au spus să formeze o echipă “pentru cea mai mare operație posibilă” care va avea loc în dimineața următoare.
Echipa a fost dusă la un loc în afara spitalului și i s-a spus să aștepte până se termină focurile de armă, a declarat el comisiilor.
Donațiile de organe din China sunt limitate, deoarece mulți oameni cred în reîncarnare după moarte și de aceea vor să-și păstreze corpul complet.
Cererea mare și consistentă a stimulat recoltarea forțată și traficul de organe. Grupurile de drepturile omului au condamnat de mult timp recoltarea de organe de la prizonierii executați.
Conform ultimul raport de investigatie a lui David Kilgour, David Matas și Ethan Gutmann, expertii au declarat comisiilor că industria recoltării de organe are o valoare de 8-9 miliarde de dolari și că există între 60.000 până la 100.000 de transplanturi pe an.
Declarația completă a dr. Enver Tohti Bughda aici.
Sursa: www.thejournal.ie